Povežite se sa nama

Blog

Miroslav Kuskunović: Pandemija je naglo osvijestila važnost vlastite proizvodnje hrane

Piše: Miroslav Kuskunović, Kombinat 1969

Vlada nakon krize mora učiniti ono što je trebalo učiniti odavno: potaknuti udruživanje, pokrenuti otkupne centre, povećavati zastupljenost domaće robe u trgovini, zarađivati na izvozu viškova te više motivirati mlade da se uključe u generacijsku smjenu i preuzmu poslove

Europom se pod utjecajem pandemije koronavirusa dramatično počeo širiti novi trend – poljoprivredni patriotizam. Tom trendu priključila se i Hrvatska jer je u mjesec dana hrana postala top-tema, a dogodila se i eksplozija raznih online prodaja, drive-in tržnica te grupa na Facebooku ​za potporu domaćim OPG-ovima.

Na forumima i društvenim mrežama počelo se raspravljati o tome kako najlakše nabaviti hranu. Hrana je postala još važnija jer je život u izolaciji, odnosno strah da se ne zaraze, izazvao kod ljudi promjenu ponašanja pa ih sad sve više online naručuje proizvode kako bi ih dobili na kućnu adresu. Potrošači vjeruju da se tako manje izlažu riziku nego odlaskom u trgovine. Kad je zaprijetila nestašica hrane u trgovinama zbog usporavanja opskrbnih lanaca i kad je jedna od mjera za smanjivanje socijalnog kontakta bilo zatvaranje tržnica, stvorio se dojam da smo se svi napokon okrenuli domaćim proizvođačima te da će oni sada postati i glavni dobavljači hrane.

Sporadična proizvodnja

Međutim, je li to zaista tako i može li taj novi oblik prodaje biti dugoročan ili će nestati s vraćanjem trgovine u normalno stanje? Još važnije, imaju li hrvatski proizvođači dovoljno robe da na dulji rok tako isporučuju proizvode kad je poznato da Hrvatska uvozi gotovo pedeset posto svojih potreba za poljoprivredno-prehrambenim proizvodima?

Hrvatska je godinama ulagala golem novac u poljoprivredu. Samo na potpore proizvodnji troši se više od tri i pol milijarde kuna na godinu, a od ulaska u EU priče o poljoprivredi svele su se isključivo na distribuciju novca – koliko će tko dobiti poticaja, kako povući novac iz dostupnih fondova Europske unije – a potpuno je izostala otvorena rasprava zbog čega nismo konkurentni i kako to da smo poljoprivredu sveli na sporadičnu proizvodnju i postali jedan od najvećih uvoznika hrane u EU.

Vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje pala je na 17 milijardi kuna. Primjerice, 2008. bila je 22 milijarde, a početkom devedesetih godina prošlog stoljeća čak 30 milijardi kuna. Pali smo u gotovo svim proizvodnjama i svoju samodostatnost u pojedinim proizvodnjama spustili na ispod pedeset posto. Kad je riječ o mlijeku, i niže od toga; slično je s mesom, ali i većinom voća i povrća.

Proizvodnja nam i dalje pada ili u najboljem slučaju stagnira unatoč silnim ulaganjima u nju. To potvrđuju i posljednji podaci da je proizvodnja voća i povrća 2019., nakon rekordne 2018., ponovno pokazala svu ranjivost tog sektora zbog usitnjenosti posjeda i nedovoljnog ulaganja u tu djelatnost koja je sve ovisnija o klimatskim promjenama.

DZS-ovi podaci nisu optimistični i pokazali su da je, primjerice, samo proizvodnja jabuka opala za gotovo 29.500 tona, što je manje za više od 30 posto. Slično je s većinom voća i povrća.

Usporedno s padom gotovo svih proizvodnji (osim u ratarstvu, gdje bilježimo bolje rezultate) uvoz hrane drastično je narastao, na oko tri milijarde eura, a deficit nam je premašio milijardu eura. Sve to govori da smo svih ovih godina slijepo gledali u Bruxelles koji nam je nametao razna nova pravila, a mi im se divili i sve svoje promašaje i padove pravdali nekim novim politikama te konkurencijom koja je bolja od nas i uništava nas dampinškim cijenama.

Nova poljoprivredna paradigma

Kad nas je snašla pandemija kakvu do sada suvremeni svijet nije iskusio, odjednom smo svi postali svjesni ranjivosti jer smo taj gospodarski sektor potpuno zapustili i dopustili da pod parolom slobodnog tržišta postanemo ovisni o uvozu te da ionako malu proizvodnju još dodatno usitnimo i razbijemo na mnogo malih OPG-ova. Politika svih ovih godina nije jače poticala udruživanje u kooperative, poput onih u drugim zemljama EU, kako bi proizvođači imali veće količine, konkurentnu cijenu te postali glavni opskrbljivači trgovina u kojima se, prema slobodnoj procjeni, ostvaruje više od 90 posto prometa trgovine hranom.

Naravno, ulazak u EU i otvaranje tržišta donijeli su i niz pogodnost: dostupnost robe postala je uobičajena, drastično smo povećavali kvadrate trgovačkih lanaca koji su uvozili sve što su potrošači trebali iz cijelog svijeta, a cijene su počele padati, što je odgovaralo kućnim proračunima i smanjivalo udjel potrošnje za hranu, a ostavljalo prostor za drugu robu i usluge. I sve se to okrenulo u samo mjesec dana. Cijeli svijet suočio se s pandemijom, a iako opskrba još funkcionira, pitanje je kakva će biti u budućnosti – hoće li se sve normalizirati ili ćemo biti prisiljeni tražiti nove poslovne modele te se okrenuti sami sebi?

Zato sada svi govore o tome da treba potaknuti proizvodnju kako bismo u budućnosti imali dovoljno barem onih esencijalnih proizvoda bez kojih se u situaciji zatvaranja granica ne može. O poljoprivrednom suverenitetu​ pisao sam godinama kao novinar koji prati sektor više od dvadeset godina, a jednaka stajališta imam i sada kada sam se upustio u privatni pothvat pokretanjem prve PR agencije specijalizirane za promicanje agrobiznisa – Kombinat 1969. Naime, uvjeren sam da Hrvatska može i treba imati bolju poljoprivredu.

Preokret u mjesec dana

Početkom siječnja njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner na Zelenom tjednu u Berlinu uputila je dramatičan apel svim potrošačima u EU. Poručila je tada da smo se svi jako udaljili od poljoprivrede i da imamo dva-tri mobitela, sva čuda tehnike, a kad se cijene hrane trebaju povisiti jer poljoprivrednici dramatično propadaju, onda se dižemo na noge i tvrdimo kako se to ne smije dopustiti. Samo mjesec dana poslije sve se okrenulo. Svi govorimo o hrani i postajemo svjesni koliko je važno razmišljati drukčije i usmjeriti neku buduću strategiju u njezin oporavak i vraćanje dostojanstva onima koji nas hrane i za nas proizvode.

Zato sve zemlje sada pozivaju na poljoprivredni patriotizam i upozoravaju da poljoprivreda i proizvodnja hrane u ovom trenutku nikako ne smiju stati. No najveći im je izazov nedostatak radne snage koji dolazi do izražaja kad počinje sezona radova i žetva, odnosno berba prvih kultura u voćarstvu, povrtlarstvu. U većini zemalja Europske unije vlasnici OPG-ova starija su populacija, koja je pod posebnim udarom ovog opasnog virusa. Prema nekim podacima, čak je 59,7 posto vlasnika OPG-ova u Uniji starije od šezdeset pet godina. Slično je kod nas. Zbog toga vlade pokušavaju pronaći načine da se slobodna radna snaga, dakle ona koja je u ovom trenutku već ostala bez posla, angažira i prijavi za pomoć u radu u poljoprivredi u kombinaciji volontiranja i osiguravanja koliko-tolikoga dohotka.

Kratkoročno online rješenje

Opskrba hranom diljem svijeta nailazi na sve veće zapreke, uključujući ograničenja izvoza kojima veliki proizvođači žele osigurati opskrbu svojih građana. Zato se i dogodila eksplozija online naručivanja prehrambenih namirnica. Iako taj oblik prodaje trenutačno funkcionira, uvjeren sam da je to ipak kratkoročno rješenje koje će možda olakšati dostupnost robe potrošačima i prodaju domaćim proizvođačima koji zbog sadašnjih mjera ne mogu prodavati uobičajenim kanalima. No ta ‘ambulantna’ prodaja neće imati dug vijek i oduzet će mnogo vremena i energije malim proizvođačima – od organizacije prodaje i dostave do većih troškova prijevoza.

Taj način diže cijene proizvoda, što ostavlja prostora uskom dijelu potrošača, onima s višim standardom, da si priušte taj način nabave. On je dobar, ali u svijetu i među većinom potrošača, posebice starijih i siromašnijih, i dalje je dominantna prodaja na policama trgovačkih lanaca. Zbog toga bi nakon krize hrvatska vlada trebala ozbiljno sagledati stanje u tom sektoru i promijeniti smjer: potaknuti udruživanje, pokrenuti otkupne centre, povećavati zastupljenost domaće robe u trgovini, zarađivati na izvozu viškova te više mlade motivirati da se uključe u generacijsku smjenu i preuzmu poslove.

Hoće li se takvo što dogoditi, ovisit će i o tome kojom ćemo se brzinom vratiti u globalizirani svijet ekonomije i hoćemo li iz ove pandemije izvući neke pouke ili ćemo sve nastaviti po starome.

Pročitaj više
Komentiraj

Vaš komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Blog

Listarići mog djetinjstva 🤍

Autor: Tanja Pasutović Klaić 

Ne peku se više tako kao nekada, čak im i naziv nije opće poznat, pa mada su nekako pomalo zaboravljeni čak i u Slavoniji, meni će uvijek vratiti najljepša sjećanja na baku Rozu, njene ruke i osmijeh, stari šporet na drva, topli crni čaj i hladne, ali svečane pokladne dane 🤍
Ovakvi listarići izgledom su slični poderanim gaćama ali su slatki i, za razliku od poderanih gaća koje se pripremaju s kvascem, u njima koristimo sodu bikarbonu pa je priprema neusporedivo brža (i jednostavnija).
Nema čekanja da se tijesto digne, pa onda i drugo dizanje, ovdje sve ide brzo 😉
Tijesto se jako tanko razvalja, reže u rombove i kroz sredinu zareže pa prži u ulju/masti.
Zapravo, sličniji su kroštulama, i sastojcima i okusom, probajte 🙂


.
📸 @vigor.klaic
.
🔺Recept


250 g glatkog brašna
¼ – ½ žličice sode bikarbone
malo soli
1 jaje
1 ravna žlica masti
1 žlica šećera
1 žlica rakije ili ruma
2 pune žlice kiselog vrhnja
malo naribane limunove korice
mast ili ulje za prženje

🔸 U prosijano brašno dodati sol i sodu bikarbonu pa sve promiješati.
Dodati jaje, mast, šećer, rakiju, vrhnje i limunovu koricu pa umijesiti tijesto.
Formirati tijesto u kuglu pa u disk, zamotati u foliju i ostaviti na hladnom mjestu 15 minuta.
Radnu plohu posuti brašnom pa tanko razvaljati tijesto te ga kotačićem izrezati i pržiti listariće u dubokoj masnoći sa svake strane kratko, dok ne prime boju. Listarići će se tijekom prženja malo napuhnuti, odnosno tijesto će mjestimično ostati šupljikavo.
Rupičastom žlicom vaditi listariće na kuhinjski papir da se višak masnoće ocijedi.
Tople listariće posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Više recepata potražite na blogu autorice koji možete pronaći 
 
Pročitaj više

Blog

Zapečeni grah, prebranac, gravče na tavče – odlično za zimske dane

Makedonsko jelo gravče na tavče, ili kako ga u Srbiji zovu prebranac,  a kod nas zapečni grah klasični je prilog koji se pojavljuje na trpezama naše regije tokom svakog praznika. Ovaj bijeli grah velikog zrna je omekšan kuhanjem do momenta prije raspadanja, a zatim zapečen sa lukom i začinjen sa puno aleve paprike. 
 

http://cookam.blogspot.com/

Pred nama su dugi jesenski i zimski dan kada kuhinja postaje mjesto okupljanja, a neka tradicionalna jela dobivaju na važnosti. Zapečeni grah postao je neizostavan prilog u svim zagrebačkim roštiljarnicama i bez obzira kako ga zvali i spremali malo je onih koji ga ne vole…. 
Naša ugledna gastro bolgerka Tanja Pasutović Klaić donosi nam današnji recept, a više odličnih jela i recepata pronađite na njezinom blogu 
 
ZAPEČENI GRAH S KOBASAMA
Sastojci:
 
 • 4 kobasice
 • 150 g dimljene slanine
 • 1 veći luk
 • 1 crvena paprika
 • 2 češnja češnjaka
 • 1/2 žličice tucane ljute paprike ili zgnječenih peperončina
 • 1 žličica slatke (dimljene) paprike
 • svježe mljeveni papar
 • 100 g riže
 • 150 ml bijelog vina
 • 250 ml mesnog temeljca ili vode
 • 450 g kuhanog (bijelog) graha
 • malo tobasca
 • 150 ml pasirane rajčice
 • mast ili ulje

U tavi zagrijte malo masti ili ulja, dodajte slaninu narezanu na trakice ili kockice pa pržite dok ne dobije boju i postane hrskava.
Maknite s vatre, stavite prženu slaninu na tanjur, a u tavi na istoj masnoći kratko pržite kobasice koje ste ranije plitko zarezali s obje strane.
Sada i kobasice izvadite na tanjur sa slaninom a u tavu dodajte nasjeckani luk i pržite ga na umjerenoj vatri 4-5 minuta, dok ne omekša i zazlati se.
Dodajte papriku narezanu na kockice ili trakice i još sve kratko pržite pa dodajte nasjeckani češnjak, papar, ljutu i slatku papriku. Sve kratko miješajte pa dodajte rižu i pržite 2-3 minute, dok se riža ne zastakli.
Dodajte vino i pirjajte 5 minuta, zatim dodajte mesni temeljac, grah (može i onaj iz konzerve) i pasiranu rajčicu. 
Posolite, vratite u tavu slaninu, promiješajte, ubacite u tavu i kobasice pa stavite tavu u zagrijanu pećnicu (ako tava zbog ručke ne može u pećnicu, sve prebacite u vatrostalnu zdjelu ili leramičku posudu). 
Pecite oko 20 minuta na 180-200°C.
Tijekom pečenja provjerite treba li dodati još tekućine, imajte na umu da će riža upiti dio tekućine 😉
 
Pročitaj više

Blog

Magična juha od bundeve za jesenske dane

Vigor Klaić

Jesen je vrijeme kada uživamo u slasnim plodovima prirode i proizvodima bogatim vitaminima, mineralima. 

Autor: http://cookam.blogspot.com/

U Hrvatskoj danas postoji veliki broj gastro blogera koji nude recepte za razna jela.  Rijetki od njih prenose starinske recepte sa modernim štihom, a među njima se ističe bolgerka Tanja Pastuović Klaić, čiji je blog COOKam i guštam već nekoliko godina najčitaniji blog u Večernjem listu.  Ova bolgerka poznata je u stručnim krugovima, pa je red da i bude dio našeg tima i postane redovna rubrika našeg portala. 

Zato Kombinat 1969 od danas kreće sa suradnjom i objavama divnih recepata ove uvažene bolgerke rodom iz Slavonije čije vrijeme tek dolazi. Za divne slike zaslužan je Vigor Klaić, mladi umjetnik, fotograf čije slike već osvajaju nagrade, a njegovo vrijeme tek dolazi. 

Danas vam donosimo prvi recept za:

Juhu od bundeve

Sastojci:

1 kg hokaido bundeve

1 luk

2 češnja češnjaka

1 veći krumpir

1 žličica mljevenog korijandra

1 žličica mljevenog čilija

½ žličice mljevene kurkume

700 ml povrtnog temeljca ili vode

1 žlica nasjeckanog peršinovog lista

1 žličica listića timijana

Kiselo vrhnje

Maslinovo ulje

Bučino ulje

Sol

Papar

 

Priprema:

Bundevu očistite i narežite na kockice.

Luk i češnjak očistite i nasjeckajte a krumpir ogulite i narežite na kockice.

U loncu zagrijte 2-3 žlice maslinova ulja, dodajte pripremljeni luk i češnjak pa kratko pržite, 3-4 minute. Posolite, popaprite, dodajte korijandar, čili, timijan i narezanu bundevu i miješajte 2 minute pa dodajte narezani krumpir i prelijte povrtnim temeljcem. Kuhajte na umjerenoj vatri 20-30 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.

Maknite lonac s vatre pa štapnim mikserom usitnite povrće toliko da juha bude glatka.

Vratite na vatru, dodajte kurkumu, po potrebi još posolite i kuhajte još minutu-dvije.

Gotovu juhu poslužite uz malo kiselog vrhnja i par kapi bučinog ulja te pospite peršinovim listom i timijanom.

Više recepata pronađite OVDJE 

 

 

 

Pročitaj više

Popularno