Povežite se sa nama

Vijesti

Revolucionarna agro inovacija mladog IT stručnjaka iz Dubrave

Palić: Za dvije godine moja inovacija će krenuti u serijsku proizvodnju i osvajanje svjetskog tržišta

Miroslav Kuskunović

Gordan Palić, mladi IT stručnjak, vlasnik zagrebačke IT tvrtke Class Seventy Seven napravio je revolucionarnu inovaciju za obradu poljoprivrednog zemljišta, istu je zaštitio te prijavio projekt izrade ovog sustava preko sredstava iz  EU fondova točnije kroz IRI natječaj za inovacije i razvoj. Vlasnik je male tvrtke za razvoj inovativnih tehnologija te se nastoji pozicionirati na tržištu kroz razvoj brojnih inovativnih aplikacija, modernih web rješenja i razvoja modernih tehnologija. Plan mu je da kroz nekoliko godina njegova inovacija postane svjetski hit i da krene u serijsku proizvodnju te zaposli najmanje 200 ljudi u Hrvatskoj.

Prilog o inovaciji pogledajte OVDJE

Za otprilike dvije godine Hrvatska bi mogla na svjetskom tržištu plasirati revolucionarni sustav za obradu tla, koji neće za obradu više trebati traktor niti kao pogon koristiti naftu nego elektromotore i transformatore, razvijene digitalne IT sustave koji će olakšati rad poljoprivrednicima i pokrenuti revoluciju u obradi tla – oranju, tanjuranju, špricanju… Ideja odnosno zaštićena inovacija mladog poduzetnika i IT stručnjaka Gordana Palića, iz zagrebačke Dubrave prepoznata je i od Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek koji je dao podršku ovom projektu i stao uz mladog inovatora sa kojim će stručnjaci sa odsjeka za poljoprivredu raditi na izradi  prototipa ovog multifunkcionalnog sustava, kada i ako ovaj inovativni projekt prođe na natječaju za EU sredstva i bude sufinanciran kroz projekt IRI – istraživanje i razvoj.

„Projekt izrade modernog sustava za obradu tla prijavili smo prije nekoliko mjeseci na natječaja IRI koji je raspisalo Ministarstvo gospodarstva te smo iz EU fondova zatražili oko 3,2 milijuna kuna koje ćemo koristiti za izradu prototipa. Uvjeren sam da ćemo zajedno sa stručnjacima sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u roku od najmanje dvije godine sustav dovesti do savršenstva, dotjerati sve tehnološke i tehničke karakteristike te ga praktično isprobati i testirati na pokušalištu Fakaulteta agrobiotehničkih znanosti  Osijek. Nakon toga će uslijediti svjetska prezentacija i početak serijske proizvodnje, ambiciozni su planovi 35 godišnjeg IT stručnjaka koji je vlasnik tvrtke ClassSeventy Seven, a koja se bavi izradom sve traženijih IT rješenja od web stranica, aplikacija, programa.

Njegova tvrtka na tržištu je desetak godina i profilira se za izradu web stranica, a iako je korona kriza udarila na brojne sektore gospodarstva njih nije zakačila jer je došlo do eksplozije izrade web trgovina posebice hrane i poljoprivrednih proizvoda u trenutku kada je korona kriza zaprijetila nestašici hane na policama trgovina. 

Kao i svi inovatori i ovaj IT-ovac o svojoj inovaciji priča vrlo uzbuđeno, sa oduševljenjem i terminologijom koju je teško shvatiti prosječnom čovjeku naviklom da na poljoprivredu gleda kao na posao u skupim velikim traktorima, ili malim strojevima kojima je rok upotrebe pri kraju jer ih je pregazilo vrijeme. Palić je završio Tehničku školu smjer za mehatroniku i robotiku u Zagrebu što mu je u konačnici pružilo osnovna znanja za razvoj ovog inovativnog sustava za obradu zemlje. Već je, kako ističe, tijekom školovanja bio u skupini mladih inovatora što ga je 2004. godine odvelo na natjecanje “Inova” gdje je s Eko sustavom za proizvodnju struje osvojio brončanu medalju.

Kako se mladi IT stručnjak odlučio za poljoprivredu, a ne da „zgrče“ novce na traženim aplikacijama, video igricama ili kreiranju IT rješenje za multinacionalne IT kompanije što radi sve veći broj njegovih kolega u Hrvatskoj?

„Jednog sam jutra gledao reportažu o poljoprivredi u kojoj veliki traktor pri obradi zemlje puno dimi.
Pitao sam se koliko energije on samo potroši svojim prelaskom preko polja i bez nastavka za ikakvu obradu zemlje. Počeo sam o tome razmišljati, pa kopati po internetu i polako raditi na ideji koja mi se motala po glavi, kaže Palić. Ljubav prema poljoprivredi kod ovog inovatora usađena je još iz djetinjstva kada je ljeti odlazio kod bake i djeda i rodbine u okolicu Bjelovara gdje su ga kako ističe uvijek zanimale poljoprivredne mašine i kako se proizvodi hrana. Iako nisam nikada živio na selu, vjerujem da Hrvatska i danas ima ogromne potencijale u poljoprivredi, a koliko sam kroz razvoj projekta naučio jako malo se ulaže u razvoj, istraživanje i nove proizvodnje po čemu je nekada Hrvatska bila poznata, ali smo kao i puno drugih sektora kroz godine ovaj potpuno zanemarili, kaže.

Palić dodaje kako je kroz razvoj svoje inovacije razgovarao sa brojnim stručnjacima, inženjerima i ljudima koji se bave agro mehanizacijom ne bi li dobio što više podataka i tijekom tih razgovora ideja se je samo po sebi razvijala i dobivala prve obrise. Često je kako ističe išao na živce svojim prijateljima koji nisu mogli razumjeti tu njegovu opsjednutost nekim strojem ili čime već koji ore i tanjura kao „printer“, umjesto da je sjedio na nekom egzotičnom otoku sa laptopom u krilu i smišljao IT proizvode na kojima se mogao obogatiti i živjeti opušteno i ležerno.

„Od ideje do nacrta i razvijanja projekta prošle je nekoliko godina, a 2018. godine sam ovu inovaciju i registrirao i zaštitio u Zavodu za intelektualno vlasništvo te dobio službenu potvrdu da se mogu okrenuti razvoju projekta. Poznato je da je najteži put inovatora da svoj pronalazak pretvore u izradu prototipa i da krene u serijsku proizvodnju jer je teško pronaći novce za skup završetak ideje i pronaći tvornicu koja bi se upustila u proizvodnju. Njegova je ambicija da svoju ideju i inovaciju izgura do kraja i kako nam je rekao želi da  serijska proizvodnja ovog sustava započne u Hrvatskoj, da Hrvatska po nečemu bude prepoznata u svijetu i da zaposli kako kaže najmanje 200 ljudi. Zna i sam da je to vrlo ambiciozno, ali ističe da je njegov poslovni moto –  „Težiti poboljšanju dostojanstva i kvalitete života pojedinaca i obitelji kroz tehnološki napredak“. Za njegovu inovaciju postoji već interes iz inozemstva, ali Palić ističe da je ipak skloniji da ju do kraja izgura u Hrvatskoj. Barem za sada tako razmišlja.

Moja inovacija za obradu zemlje ne zagađuje nimalo okoliš, a pošto je riječ o elektro motorima koji imaju veliki okretni moment što ih i karakterizira, obrađuje zemlju energetski učinkovitije uz nultu stopu zagađenja, te proizvod koji raste na njivi može biti BIO. Cijeli svijet se sve više okreće klimatskim održivim rješenjima i očuvanju okoliša, a kako su mi objasnili i poljoprivredni stručnjaci u EU je poljoprivreda sve „zelenija“ i Zajednička poljoprivredna politika se okreće i sve više forsira ekologiji i očuvanju prirode te ruralnih sredina. Ne vidim razlog da Hrvatska ne da svoj doprinos tome i da po nečemu budemo poznati u svijetu, kaže ambiciozni Palić.

Sustav ore kao printer

„Sustav i mehanizam na stroju se sastoji od tri zasebne jedinice koje uzajamnim radom obrađuju zemlju “kao printer”.Prednosti sustava su velike, počevši od energetske učinkovitosti, eko obrade, bio proizvoda,sustav je vrlo praktičan za transport te nepristupačne terene čini pristupačnima“, objašnjava ovaj momak iz zagrebačke Dubrave. Na pitanje a gdje je traktor i kako će se ovaj sustav praktično primjenjivati na njivi, kaže kako će biti težak oko 450 kg kao manji „smart“ koji će se moći postaviti na prikolicu i dovesti do bilo koje njive. Na njoj se on postavi, razvuku se sajle koje ga vuku, a razrađeni sustavu i mehanika i robotika će obavljati neku od radnji – bilo da se radi o oranju, tanjuranju, špricanju, sadnji i drugim poljoprivrednim radovima. Ono što je posebno zanimljivo, a što je najlakše ilustrirati običnom čitatelju, da će sustav funkcionirati poput autića na baterije, sa kojim će se upravljati daljinski i u komadu može raditi najmanje deset sati. Svi dijelovi su već na tržištu mogu se nabaviti, samo je potrebno sustav pametno složiti i usavršiti da ovo bude potpuno novi proizvod. 

Vidjet ćete kad krenemo raditi na njemu, sve smo već spremili za početak izrade samo da projekt prođe na IRI natječaju. Spremio smo i dio novca kako bi odmah krenuli u izradu sustava jer se kroz projekt novci vraćaju po fazama i točno su propisani prihvatljivi troškovi i koraci i tek se po realizaciji pojedinih faza novci isplaćuju iz EU fondova. Obzirom da smo prošli administrativnu kontrolu, te je uz moju inovaciju i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijeka vjerujem da ćemo pri bodovanju skupiti dovoljno da projekt bude prihvaćen, ugovor sklopljen i da krenemo“, kaže Palić.  

Poljoprivreda je nezaobilazan izvor proizvodnje hrane, a život poljoprivrednika je težak, ističe Palić, te dodaje kako bitnih poboljšanja u poljoprivredi nema već preko 50 godina. Obzirom da je nova Zajednička poljoprivredna politika EU usmjerena na očuvanje okoliša i borbu protiv klimatskih promjena ova se inovacija idealno uklapa u budućnost poljoprivrede u EU, posebice zato što će transport, energetska učinkovitost i automatizam poljoprivredniku olakšati život i uštedjeti novce budući da polje nije pri obradi zagađivano.

Sa njim se slaže i dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslav Zmaić.

„Podršku za realizaciju ove inovacije, odnosno ulasku u partnerski odnos za realizaciju i osiguravanje EU sredstava dali smo ovom IT stručnjaku jer smo nakon pregleda skica i razgovora s njim prepoznali ogroman pa usudio bih se reći i revolucionaran potencijal ovog sustava. Ja osobno i naši stručnjaci profesori sa Zavoda za poljoprivrednu tehniku i obnovljiv izvore energije bit ćemo  partner ovom mladom inovatoru i IT stručnjaku, odnosno kada dobije EU novce vršit ćemo monitoring nad projektom, kaže dekan Zmaić.

Od ideje do izrade prototipa proći će neko vrijeme i potrebno je provesti postupak kontrole i ispitivanja svih performansi u svim kontroliranim i nekontroliranim uvjetima. U svijetu ne postoji sličan sustav temeljen na digitalnim tehnologijama, modernim transformatorima i svim drugim karakteristika, a ono što cijelu ideju za inovaciju čini drugačijom je upravo to da je uz manje rada i manje trošenje energije moguće napraviti jako puno. Znate i sami da imamo sve manje raspoložive radne snage za rad u poljoprivredi, da imamo rascjepkane male posjede do kojih je ponekad teško doći jer su na brojnim lokacijama, a ovaj jednostavan, a ipak učinkovit sustav mogao bi olakšati rad i značajno smanjiti troškove proizvodnje“ kaže dekan Zmaić.

I njega kao i druge stručnjake posebno se dojmilo što se jedan mladi IT stručnjak upustio u inovaciju u poljoprivredi.

Mi imamo sve manje inovativnih tehnoloških rješenja. Poznato je da se slabo ulaže i istraživanje i razvoj i da su brojne naše industrije nestale. Kada bi ovu inovaciju izgurali do kraja i ona pokazala da ima potencijal za serijsku proizvodnju vjerujem da bi Hrvatska napravila jedan veliki korak u agro inovacijama i možda potaknula i druge mlade ljude da se upuste i razmišljanje o tehnološkim rješenjima za budućnosti, kaže Zmaić.

Budući da je u Hrvatskoj poljoprivredi sve manje mladih ljudi, da nam sela ostaju napuštena i prazna izuzetno je zanimljivo da se jedan mladi IT stručnjak rođen u Zagrebu (Dubrava), uopće zainteresirao da se bavi ovakvom revolucionarnom inovacijom s ogromnim potencijalom. No to nije jedini razlog zašto smo stali uz projekt. Mi u projektu vidimo zaista veliku potencijal i snagu. Kada odete na bilo koji svjetski sajam poljoprivredne mehanizacije u svijetu možete vidjeti sva čuda tehnike i tehnoloških rješenja kakvih kod nas u primjeni još nema. Sve je više mladih start up tvrtki koje se okreću poljoprivredi i osmišljavanju tehnoloških rješenja baziranih na digitalizaciji, robotici – dakle svemu onome što i ovaj sustav za obradu tla nudi, barem i skicama i ideji koja nam je izgledna i realna. Naravno, slijedi sad težak rad na izradi prototipa, provjerama na njivi i konkretizaciji svega. Mi tu nećemo podilaziti ideji i inovaciji, nego ćemo obavljati stroge kontrole, konzultirati se sa našim kolegama u svijetu i učiniti sve da ova inovacija postane svjetski hit. Slavonija kao poljoprivredna regija je zaslužila da bude prva na čijim će se njivama ovaj sustav dokazati, zaključuje Zmaić.

 

Vijesti

DIGITALNA PLATFORMA GoAgro – REVOLUCIONARNO RJEŠENJE ZA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU HRVATSKE USKORO NA TRŽIŠTU

Hrvatske tvrtke Agroporc, te IT kompanije Byondi i Blok Be razvile su jedinstvenu, inovativnu digitalnu platformu  GoAgro koja će biti pokrenuta tijekom kolovoza. Putem platforme građani će blockchain tehnologijom moći investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Platforma GoAgro bit će tijekom kolovoza u eksperimentalnoj fazi, a prvi projekt koji će biti ponuđen na platformi GoAgro je prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc d.o.o. koja se bavi proizvodnjom svinja. Radi se o projektu Prvoga digitalnoga svinjogojstva – jedinstvenome projektu te vrste koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom. Hrvatski Pig NFT bit će prvi takav digitalni projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u EU-u i svijetu.
„Naša digitalna platforma GoAgro namijenjena je financiranju različitih projekata u poljoprivredi tako
da svaki projekt izdaje NFT Coine u određenome iznosu. Sredstva prikupljena prodajom NFT-a namijenjena su za financiranje određene poljoprivredne proizvodnje, s konačnim ciljem stvaranja i proizvodnje novoga poljoprivrednog proizvoda. Kupac NFT-a ostvaruje pravo koja se određuju  konkretnim ugovorom, između kupca i izdavatelja NFT-a. Svaki NFT u pravilu predstavlja vlasništvo nad digitalnim oblikom nekoga poljoprivrednoga proizvoda i u trenutku kupnje definirana je količina proizvoda i cijena”, kaže Krešimir Kuterovac, vlasnik ove digitalne platforme za projekte u Hrvatskoj.
Kuterovac objašnjava kako ovaj digitalni oblik investiranja, kroz određeno vrijeme pomaže izdavatelju da prikupljena sredstava, kroz prodaju NFT-a, investira u proizvodnju i pretvara u stvarni poljoprivredni proizvod. Kupac NFT-a ima pravo nakon proteka vremena, koje je ugovoreno, zamijeniti svoj NFT za stvarni proizvod ili ga može prodavati na burzi putem platforme GoAgro ili ga zadržati kao investiciju za duži vremenski period od minimalnoga.


Benefit koji kupac ostvaruje direktno je povezivanje s proizvođačem, bez posrednika. Radi se o decentraliziranom financiranju proizvodnje koji obilazi postojeće sustave banaka i fondova koji uzimaju veliki dio zarade proizvođačima i kupcima te se građani direktno uključuju u proizvodnju hrane. Građani postaju digitalni farmeri koji usmjeravaju poljoprivrednu proizvodnju i osiguravaju proizvodnju u budućnosti. Sustav se temelji na blokchain tehnologiji, iznimno je siguran i jednostavan za upotrebu. Proizvod koji stoji iza kupovine NFT-a stvarna je roba koje sprečava gubitke na vrijednosti uslijed inflacije naglašavaju u GoAgro-u.
U digitalnoj platformi GoAgro tvrtka Agroporc zadužena je za projekt „Moja digitalna svinja“ i sve buduće poljoprivredne projekte u Hrvatskoj, dok je Beyondi glavni partner koji je zadužen za izradu i održavanje IT platforme GoAgro a tvrtka BlokBe za provedbu i procesuiranje plaćanja GoAgro NFT- ova, kriptovalutama i drugim vrstama e-plaćanja ili kartičnoga plaćanja.
„Najveći je hrvatski problem nacionalne sigurnosti nedovoljna proizvodnja hrane jer proizvodimo tek
oko 50 posto naših potreba. Sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao je vrlo nestabilan,
zato smo učinili iskorak kako bi se na alternativan i digitalan način pobrinuli za vlastitu budućnost osiguravajući proizvodnju kvalitetne hrane na drukčiji revolucionarni način. Uvjereni smo da putem GoAgro platforme možemo omogućiti građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane i to kroz izravnu povezanost s proizvođačima“, ističe Kuterovac.


Kuterovac napominje kako je od ulaska Hrvatske u EU, 2013 godine, fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje manji za 8,8 % dok su potpore tri puta veće nego kada smo ušli u EU. Pritom je deficit prehrambene bilance čak 1,4 milijarde eura. Hrvatska kroz potpore troši 1,4 milijarde eura godišnje, a po produktivnosti rada smo na 30 % prosjeka EU-a.


NFT u poljoprivredi jednostavan je digitalni alat koji se sve više primjenjuje u svijetu. EU i Hrvatska rekorderi su po ulaganju u kriptovalute i nemaju problem s investiranjem u alternativne financijske instrumente, što je djelomično i odraz nepovjerenja u reguliranu i nadziranu financijsku industriju (banke, fondovi, burze) koji sigurnu zaradu zadržavaju za sebe. Ovo je jedan od sigurnih načina da se zaštite od inflacije i investiraju svoja financijska sredstva u robu koja uvijek ima vrijednost, a to je hrana, ističu iz GoAgro-a.
Engleska pokrata NFT označava naziv non-fungible token, u prijevodu nezamjenjivi token. NFT je poseban kriptografski generirani token koji upotrebljava blockchain tehnologiju za povezivanje s jedinstvenom imovinom koja se ne može replicirati. Jedinstveni token može biti bilo što (digitalna slika, rečenica, videozapis ili bilo koji podatak). NFT je jedinstveni oblik digitalne imovine, a nezamjenjivi tokeni kupuju se i prodaju jednako kao i Bitcoin, Ether ili druge kriptovalute. Transakcije se odvijaju kroz specijalizirane mjenjačnice, imovina se pohranjuje u digitalni wallet, a zapisi o njima trajno su pohranjeni na blockchainu – distribuiranoj knjizi zapisa (ledgeru) koju svatko može provjeriti, ali je ne može vlastoručno promijeniti. Budući da kriptografska tehnologija onemogućava bilo kakvu vrstu manipulacije podatcima, vrlo je lako doći do informacija o tome tko je vlasnik i na koji je način kupio NFT.

„MOJA DIGITALNA SVINJA“ – prvi projekt digitalne platforme GOAGRO

Projekt je zamišljen tako da građani kupovinom Pig NFT- a, na platformi GoAgro postaju vlasnici jedne digitalne svinje i tako si osiguravaju proizvodnju u budućnosti. Težina svinje preračunata je u 100 kg (polovica) prilikom kupnje. Pretvaranje digitalne svinje u stvarnu svinju traje 900 dana. U tome i sljedećem razdoblju vaša svinja raste 3 % godišnje u masi. Nakon proteka ovoga roka Pig NFT može se (a ne mora) zamijeniti za stvarnih 107,5 kg polovica svinja. Zamjena se može vršiti u bilo kojem periodu nakon 900 dana. Kupac može zadržati nakon ovoga roka svoj Pig NFT kao investiciju i na njega se primjenjuju ista pravila kod zamjene ili prodaje u nadolazećem vremenu. S Pig NFT-om može se trgovati na platformi i novi kupac nasljeđuje prava prodavatelja. Kroz projekt se s prikupljenim sredstvima planira investirati u nove farme i obnovu stočnoga fonda.
Na tim će se farmama u proizvodnji koristiti isključivo kvalitetna hrana za svinje bez GMO komponenti, antibiotik slobodni sustav proizvodnje svinja i dr. U planu je podizanje modernih dizajniranih farmi koji udovoljavaju svim uvjetima za dobrobit životinja, prema najvišim standardima EU-a. Prva realizacija počet će početkom rujna kada će potencijalni ulagači moći kupovati NFT na našoj platformi. U planu je da se u pet faza izda ukupno 240.000 PIG NFT-a, s rokom transformacija iz
digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc , i to na farmi Stanci Petrinja, te Breštanovci u općini Crnac. Očekujemo da ćemo nakon projekta prikupljanja sredstava za financiranje i podizanje proizvodnje svinja u RH potaknuti i druge proizvođače da na ovaj način krenu u revolucionarno financiranje poljoprivrede i proizvodnje hrane u Hrvatskoj, priopćeno je iz GoAgro-a.
“Potrošači u Hrvatskoj u prosjeku troše 40 kg svinjskoga mesa po stanovniku. Za jednu četveročlanu obitelj potrebno je tri tovljenika da bi zadovoljili ove potrebe. Ovo je prvi projekt takve vrste investiranja koji bi trebao pomoći obnovi urušenoga svinjogojstva u Hrvatskoj. Svinjogojstvu je potrebna revolucija i mi vjerujemo da je ovo jedan od načina da unesemo novu i iznimno potrebnu energiju u daljnji razvoj hrvatske poljoprivrede”, ističe Kuterovac.

SVINJOGOJSTVO RH I EU-a

Hrvatska proizvodnja svinja je u dugogodišnjoj krizi i drastično se smanjuje, na što će dodatno utjecati i nedavna pojava afričke svinjske kuge na hrvatskim farmama. Prema podatcima objavljenim na DG AGRI broj krmača za 2022.godinu je 70 tisuća odnosno 13,5 % manji u odnosu na prethodnu godinu. Broj
nazimica je 15 tisuća ili 34,7 % manje u odnosu na prethodnu godinu. Tijekom 2021. broj krmača bio je manji za 8 %, a broj nazimica za 4,2 %. U proteklih pet godina RH izgubila je 35 % broja krmača i nazimica.
Samodostatnost u proizvodnji svinjskoga mesa u RH je 55 % kada se gleda i proizvodnja za vlastite potrebe, dok je uvoz mesa čak 102.000 tona. Kako je Hrvatska ovisna o uvozu, realno je očekivati da će svinjsko meso biti sve skuplje te teže dostupno jer je teško prognozirati kada će se negativni trendovi u
proizvodnje svinja u EU-u zaustaviti. EU je drugi najveći svjetski proizvođač svinjskoga mesa i najveći izvoznik mesa i mesnih proizvoda. Samodostatnost EU-a u svinjskom mesu je 120 %. No EU proizvodnja je suočena s problemima zbog postcovid utjecaja, rata u Ukrajini, cijenama stočne hrane i energije. Isto
tako velika je prijetnja širenje afričke svinjske kuge dok je veliki izazov prilagodba proizvodnje na nove ekološke standarde. Problem su i socioekonomske okolnosti vezane za starenje stanovništva i napuštanja proizvodnje malih i srednjih proizvođača. Tijekom 2022.godine europska proizvodnja svinjskoga mesa smanjena je za 5,6 %. Zbog problema s političkim implikacijama smanjuju se dostupnost lukrativnih izvoznih tržišta za EU svinjetinu, a uz sve navedene problema, prognozira se nastavak daljnjeg smanjenja proizvodnje.

Agroporc d.o.o.

Tvrtka Agroporc d.o.o. za poljoprivrednu i prehrambenu djelatnost, sa sjedištem u Petrinji osnovana je na Trgovačkom sudu u Bjelovaru dana 20. ožujka 2013. godine. Glavna djelatnost je poljoprivredna proizvodnja, a u Petrinji ima farmu za proizvodnju prasadi kapaciteta 500 krmača i 500 nazimica. Tvrtka je usmjerena na uspostavljanje moderne i održive svinjogojske proizvodnje i na ostvarivanje prihoda iz proizvodnje prasadi za tov. Direktor tvrtke je Krešimir Kuterovac, dipl. ing. poljoprivrede.

Beyondi d.o.o.

IT tvrtka koja s više od 15 godina iskustva u IT razvija inovativne blockchain i kripto povezane projekte. Iskustvo u tehnologiji blockchaina omogućuje tvrtki da pomaže novim osnivačima u web 3 prostorima da uspješno generiraju blockchain rješenja i usluge koje zadovoljavaju specifične potrebe. Specijalizirani su
za razvoj prilagođenih decentraliziranih mreža temeljenih na blockchainu za upravljanje međuovisnim poslovnim procesima. Isto tako i za promicanje projekata kriptovaluta, upotrebljavajući najnovije marketinške strategije kako bi osigurali da se brend kompanija ističe u konkurentnom i brzom svijetu digitalnih valuta.

BlokBe d.o.o.

BlokBe d.o.o. je fin-tech tvrtka. Vizija im je omogućiti klijentima da sigurno uključe kriptovalute u svoj svakodnevni život i poslovanje. Nude mobilnu aplikaciju za jednostavno kupovanje i trošenje kriptovaluta. BloBe kripto mjenjačnica podržava više od 200 raznih kriptovaluta koje možete kupiti, prodati i zamijeniti. Kripto mjenjačnica pruža jedinstven individualni pristup svakom korisniku. BlokBe mjenjačnica regulirana je od strane HANFA-e te vrši verifikaciju svih svojih korisnika, a uplate i isplate rade isključivo transakcijski preko bankovnoga računa. BlokBe kripto plaćanje je elektronički platni servis za procesuiranje uplata u kriptovalutama, namijenjen raznim maloprodajnim, veleprodajnim trgovcima i prodajnim servisima koji vrše naplatu fizički i/ili putem online trgovina koje će omogućiti svojim kupcima plaćanje u kriptovalutama pri čemu će na svoj poslovni račun primati euro.

Pročitaj više

Vijesti

HPK: Čak 45 stručnjaka i poljoprivrednika iz gotovo svih država EU sudjeluje na 4. EIP-AGRI TEAM WEEK u Novom Vinodolskom

Autor: Miroslav Kuskunović

Hrvatska poljoprivredna komora domaćin je i organizator četvrtog EIP-AGRI tjedna koji se od 3. do 7. srpnja održava u Novom Vinodolskom. Skup je okupio 45 sudionika iz gotovo svih država  EU, koji čine mrežu europske zajedničke poljoprivredne politike, a ovu mrežu je uspostavila Europska unija s ciljem razmjene iskustava i primjera dobre prakse, izrade strateških dokumenata, evaluacije i praćenja zajedničke poljoprivredne politike i drugo.

„Novi Vinodolski izabran je kao grad domaćin četvrtog EIP-AGRI tjedna iz razloga jer upravo iz Novog Vinodolskog dolazi jedna od operativnih skupina mreže – poljoprivredna zadruga API Kvarner. Zadruga API KVARNER prva je i jedina operativna skupina u poljoprivrednoj mreži europske zajedničke poljoprivredne politike s ovog dijela Jadrana, te kao takva sudjeluje u kreiranju inovacija i doprinosi ruralnom razvoju našega kraja. Članovima mreže iz gotovo cijele Europe u svom sjedištu u Krmpotama predstavljen je projekt Uspostava kratkog opskrbnog lanca „PLAVO MORE – ZELENE PLANINE“ uz degustaciju i promociju autohtonih proizvoda lokalnih poljoprivrednika poput maslinovog ulja, vina, meda, trešanja, proizvoda od suhih smokava, aronije“, priopćeno je iz Hrvatske poljoprivredne komore.

U utorak je u Gradskoj vijećnici Grada Novog Vinodolskog održana radna sjednica u okviru EIP-AGRI TEAM WEEK-a, a članovima mreže su se obratili gradonačelnika grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković, voditelj tima EIP-AGRI Support Facility Pancôme Elouna Eyenga, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

„Drago nam je što je HPK domaćin susreta članova mreže koja povezuje poljoprivrednike, šumare, savjetnike, istraživače, poslovne predstavnike, ekološke skupine, nevladine organizacije, interesne skupine potrošača i druge inovatore u EU ZPP mreži. Krajnji cilj svih aktivnosti ovog tjedna je pomoći u izgradnji snažnih tokova znanja i ubrzanje inovacije u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima kroz dobre primjere iz prakse i razmjenu znanja. Aktivnosti EIP-AGRI Support Facility pokrivaju svih devet specifičnih ciljeva ZPP-a, kao i međusektorski cilj – modernizaciju poljoprivrede i ruralnih područja kroz poticanje i dijeljenje znanja, inovacija i digitalizacije. Oni povezuju istraživanje i praksu, spajaju ljude i različite vrste inovativnih projekata s više aktera, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović koji je sudionicima predstavio rad i aktivnosti HPK.

Iz HPK naglašavaju kako je cilj susreta osiguravanje pomoći u izgradnji snažnih tokova znanja i ubrzanje inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima. Aktivnosti EIP-AGRI-a povezuju istraživanje i praksu, spajaju ljude i različite vrste inovativnih projekata s više aktera, a članovi mreže sudjeluju u organizaciji radionica, fokus grupa, seminara, posjeta gospodarstvima i operativnim skupinama.

Članovi mreže u Novom Vinodolskom će boraviti do kraja ovog tjedna, a posjetit će i druge zanimljive lokacije u Primorsko-goranskoj županiji – Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici i farmu Lužak u Liču. Na ovaj način HPK svojim kolegama iz cijele EU želi prikazati dobre primjere iz hrvatske poljoprivredne prakse, a ujedno je i prilika promocija hrvatskih proizvoda i hrane, te svih aktivnosti koje su napravljene u hrvatskoj poljoprivredi kroz novi ZPP“, podsjećaju iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Sudionicima mreže predstavnici Ministarstva poljoprivrede su predstavili planove operativnih skupina na području Hrvatske i buduće perspektive organizacije i implementacija AKIS-a u Hrvatskoj. U pripremu EIP-AGRI tjedna uključeni su mnogi hrvatski i strani predstavnici, stručnjaci, poljoprivrednici. Članovi mreže u Novom Vinodolskom će boraviti do kraja tjedna, a posjetit će i druge zanimljive lokacije u Primorsko-goranskoj županiji – Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici i farmu Lužak u Liču.

Što je Mreža ZPP

Mreža je forum putem kojeg nacionalne ZPP mreže, organizacije, uprave, istraživači, poduzetnici i praktičari mogu razmjenjivati znanje i informacije (primjerice putem međusobnog učenja i dobrih praksi) o poljoprivredi i ruralnoj politici. Europska komisija uspostavila je EU ZPP mrežu u skladu s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća za podršku strateškim planovima ZPP-a, a Mreža podržava izradu i provedbu strateških planova ZPP-a, inovacije i razmjenu znanja, uključujući EIP-AGRI, te evaluaciju i praćenje ZPP-a. EU CAP Mreža okuplja dionike iz Europske mreže za ruralni razvoj te kroz umrežavanje, pomaže u pokretanju i usmjeravanju svih aspekata provedbu Zajedničke poljoprivredne politike EU (ZPP) putem uključivanja ljudi zainteresiranih za poljoprivredu, šumarstvo i ruralna područja diljem Europske unije,  dijeljenje informacija, uključujući dobre prakse i mogućnosti financiranja, poboljšanje vještina, poticanje razmjene znanja, te podupiranje prihvaćanja inovacija u poljoprivredi i dr.  Mreža svake godine organizira brojne fokus grupe, radionice, posjete gospodarstvima, posjete operativnim skupinama, seminare. Publicira brojne brošure i newslettere.

Više na: https://eu-cap-network.ec.europa.eu/support/innovation-knowledge-exchange-eip-agri_en

Pročitaj više

Vijesti

Preko portala „Profesionalne usluge“ građani dobivaju usluge po minimalnim cijenama

U nedostatku profesionalnih kadrova na tržištu Zagreba, tim mladih entuzijasta, stručnjaka iz IT sektora, predvođenih vlasnikom Gordanom Palićem preko svoje neprofitne udruge Digitalne tehnologije, pokrenula je tijekom veljače novu web platformu „Profesionalne usluge“, s ciljem da građanima Zagreba i okolice osiguraju neke od vrlo traženih obrtničkih usluga i profesionalnih znanja, po minimalnim cijenama. Ova web stranica u ponudi ima cijeli niz usluga, provjerenih i profesionalnih kadrova, koji su ujedno njihovi zaposlenici. Rad ove Udruge, među ostalim, podržala je i hrvatska kantautorica, tekstopisac, pjevačica i glumica Antonija Šola.

 Više o cijelom projektu pogledajte na web stranici https://profesionalne-usluge.eu/

Profesionalci na usluzi

Iz Profesionalnih usluga ističu kako su danas na tržištu Zagreba, 90 posto profesionalaca za svoje usluge rezervirani tjednima unaprijed, zbog čega si dozvoljavaju da drastično dižu cijene iznad mogućnosti koje si danas većina građana može priuštiti, zbog niskog kućnog budžeta. Na tržištu rada danas je većinom puno priučenih majstora koji traže brz i lak posao, što nikako ne ulijeva sigurnost niti vrhunsku razinu kvalitete za građane. Zato web portalom Profesionalne usluge, udruga Digitalne tehnologije želi postaviti nove standarde, koji označavaju brzu i profesionalnu uslugu, pouzdanih i provjerenih te uvijek dostupnih kadrova, po pristupačnim cijenama.

„Profesionalne usluge je portal koji smo pokrenuli kako bi objedinili profesionalne, provjerene kadrove na jednom mjestu, a pod okriljem naše neprofitne udruge Digitalne tehnologije, kako bi pružili brojne usluge građanima po minimalnoj cijeni. Sa radom smo krenuli tijekom veljače, a angažirali smo 20-tak profesionalaca, koji su naši zaposlenici i koji će građani moći angažirati preko našeg web-a, a potom će im oni  pružati usluge primjerice šminkanja, davanja instrukcija za različite predmete, vršiti usluge priprema za maturu i slično. Za sada na jednom mjestu, preko naše web stranice nudimo i druge, vrlo tražene usluge poput različitih vrsta čišćenja, servisa bojlera te brojne druge poslove koji su potrebni kućanstvima, a koje je danas teško pronaći u Zagrebu ili se tim poslovima bave neprovjereni amateri, koji vrlo često posao ne odrade profesionalno, a pritom  naplaćuju ogromne iznose za svoj, vrlo često loše odrađen posao“, izjavio je povodom pokretanja projekta vlasnik web stranice Profesionalne usluge, Gordan Palić.

„Podržavam ovakvu hrabru i veliku inicijativu, kao i profesionalce koje se može lako pronaći na jednom mjestu, kao i hvalevrijednu njihovu volontersku akciju i edukaciju te pomoć potrebitima. Svijet je ljepše mjesto kada smo tu jedni uz druge, a sama dostupnost ovakve usluge uveliko olakšava svakodnevicu i njeno planiranje te podiže kvalitetu života“, izjavila je Antonija Šola koja je podržala projekt i kako ističe, vjeruje da će on zaživjeti i biti od koristi najpotrebnijima, za sada na području grada Zagreba, a kasnije i širom Hrvatske.

Iz udruge Digitalne tehnologije objašnjavaju kako na svom portalu imaju dvije vrste usluga. Prva skupina usluga su standardizirane usluge poput šminkanja, davanja instrukcija, servisa bojlera i čišćenje koje se odmah mogu kupiti i platiti kreditnim karticama, nakon čega klijenta kontaktiraju zaposlenici odnosno angažirani stručni profesionalci i u kratkom vremenskom roku izlaze na teren i profesionalno odrađuju posao. U drugoj skupini su personalizirane usluge poput priprema za maturu, poduke i edukacije za izradu web stranica, usluge nutricioniste, fitnes trenera, druge majstorske usluge poput različitih adaptacija, za koje je potreban personalizirani pristup odnosno obavljanje službenog razgovora te pomna izrada i prilagodba personaliziranog paketa usluge, koju kupac dobiva putem službene ponude, sa mogućnosti plaćanja na rate.

„Upravo se trudimo pružiti ono za što mislimo da na tržištu jako nedostaje i teško je pronaći provjerenog i pouzdanog profesionalca. Danas na tržištu postoje brojni servisi za razne usluge, koji stoje samo kao posrednici kod davanja usluga i potrošači ne znaju tko im dolazi na vrata i koliko su takvi majstori pouzdani i stručni. Ovdje smo direktno mi pružatelji usluge tj. naši zaposlenici što garantira kvalitetu i po tome se razlikuje od sličnih ponuđača na tržištu“, istaknuo je Gordan Palić.

Kako su objasnili iz Profesionalnih usluga njihov je cilj da im korisnici budu uglavnom obitelji ili pojedinci, kao i stariji građani, budući da u urbanom okruženju postoji potreba u svakom kućanstvu za različitim uslugama koje već sada njihov web portal ima u ponudi. Primjerice vizažiste za djevojke prije bilo koje prigode od recimo svadbi, rođendana i slično, nutricionista, predavača za edukaciju učenika, usluge čišćenja, servisa bojlera i drugih majstorskih usluga i drugo.

„Nemoguće je imati vremena za sve to i biti dovoljno stručan u svim navedenim područjima, a pronalaženje tih usluga po različitim oglasnicima ili internetu oduzima puno vremena i pitanje je kakva je kvaliteta usluge tako pronađenih stručnjaka. Mi zato i želimo da stvaramo odnos povjerenja, pouzdanosti i tijekom vremena se brendiramo na tržištu, upravo kroz našu profesionalnost i povoljne cijene“, ističe Palić.

Palić kaže kako udruga za sada pruža profesionalne usluge na razini Zagreba, ali im je cilj proširiti se i na ostale gradove.

„Profesionalne usluge imaju definiranu ponudu profesionalnih usluga i cjenovno smo na donjoj granici tržišne cijene, a trenutnim akcijama i ispod pojedinih tržišnih cijena. Garancija potrošačima je što svaki naš pružatelj usluge predstavlja nas – Profesionalne usluge – kao ozbiljan tržišni brend jer preko nas ide i naplata za razliku od raznih j.d.o.o. društava konkurencije koji se danas svakim danom zatvaraju i otvaraju nova. Isto tako razina profesionalnosti nam je na najvišoj razini što predano pratimo naprednim ERP sustavima kontrole naših djelatnika kao i svakodnevnom komunikacijom s našim klijentima, priopćen je iz ove Udruge.  

 

Ističu kako su kadrove birali mjesecima, nakon  pomnog selektiranja kako bi zaposlili marljive djelatnike, koji vole svoj posao te znaju pružiti kvalitetu dostojnu imena profesionalne usluge.

„Nemamo periodične ili honorarne djelatnike pošto se na njihovu uslugu danas teško možete osloniti. Svi djelatnici koji pružaju Profesionalne usluge su u radnom odnosu s našim društvom ili u stalnom radnom odnosu naših partnerskih firmi“, kažu u Udruzi.

U udruzi navode kako su cijene njihovih standardiziranih usluga vrlo pristupačne. Primjerice, na tržištu nema usluge profesionalnog čišćenja koje su 10 eura po satu ili manje, a većina profesionalnih pružatelja usluga čišćenja su odredili cijenu na temelju određenih poslova koje njihovi zaposlenici mogu obaviti, više samo na razini jednog sata.

„Edukacije se danas, na profesionalnoj razini, predaju grupno, pa postoji konstantan problem da edukacija nije prilagođena pojedinačnom predznanju kandidata, a u velikom se postotku dešava da je grupna predavanja nemoguće prilagoditi pojedinačnom predznanju kandidata u grupi zato se većina sati grupne edukacije i novaca troši uzalud. Jedini smo koji pružamo individualnu edukaciju na profesionalnoj razini. Usluge šminkanja pruža naš profesionalni vizažista koji je vještine profesionalnog šminkanja stekao godinama rada i truda što je mnogo puta, kroz godine evidentirano i u brojnim medijima. Isto tako serviser bojlera pruža profesionalnu uslugu kojom se bavi već preko 10 godina te posjeduje ovlaštenja od vodećih renomiranih firmi poput svjetski poznate kompanije Vaillant, naglašava Palić.

Namjera Profesionalnih usluga je da cijelo vrijeme provode i različite humanitarne kampanje kako bi kroz svoj posao pomogli potrebitima – obiteljima i djeci nižeg socijalnog statusa koji nemaju novca za plaćanje pojedinih poslova koji su im potrebni.

„Dobro se dobrim vraća –  naša je prva u nizu dobrotvornih kampanja, koja ima isključivo humanitarni karaktera kroz koju ljudi daruju svoje lajkove i dijeljenje naše stranice, kako bi obitelji nižeg materijalnog statusa potom dobile neophodne usluge besplatno. Kroz akciju želimo pružiti djeci znanje ili majstorske usluge potrebitima besplatno, čime pokazujemo i društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost. Naime, riječ je prvenstveno o kućanstvima kojima je usluga majstora ili servisera primjerice, bojlera u ovo zimsko doba neophodna te učenicima koji se žele educirati i potrebno im je dodatno znanje, ali privatne sate ili instrukcija si ne mogu priuštiti. Zato će im portal Profesionalne-usluge.eu pružiti potrebno znanje potpuno besplatno. Takvim odabranim obiteljima ili djeci neće biti potreban novac da bi im se pružilo najpotrebnije, dovoljno je samo dijeljenje i like. Svi oni koji sudjeluju u ovakvim našim akcijama zajedno s nama promiču solidarnost i pomažu u promocijom ove humanitarne akcije, a na nama je da profesionalnom uslugom u konačnici besplatno pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija“, kazao je Palić.

Tim koji je pokrenuo web portal profesionale-usluge.eu na IT tržištu djeluje više od 10 godina te su se potvrdili u području izrade web stranica brojnim tvrtkama, udrugama, građanima, posebice u vrijeme covid krize kada je su njihovi stručnjaci bili kreatori brojnih web stranica domaćih OPG-a, zadruga, web tražilica hrane, u trenutku kada su u prekidu bili lanci opskrbe hranom i drugim uslugama. Kako ističu kroz taj su posao i kontakt sa brojnim klijentima, kojima je bilo potrebna izrada

kvalitetnih web stranica, primijetili kako u Zagrebu, zbog ogromnog nedostatka kadrova različitih profila, postoji strašno velika potreba za ostalim profesionalnim uslugama, koje kućanstva svakodnevno trebaju. Zato su sada takve poslove objedinili na jedno mjesto i podigli ih na profesionalnu razinu, ali po izuzetno pristupačnim i konkurentnim cijenama što ih odvaja od drugih ponuditelja pošto su realizirali sve na jednom mjestu, što do sada na tržištu nije postojalo.

Pročitaj više

Popularno