Povežite se sa nama

Vijesti

S jednim od četiri ha zemljišta u Austriji se gospodari ekološki, a jedna od deset namirnica u košarici je “ORGANSKA”

Autor: Miroslav Kuskunović

Hrvatska poljoprivredna komora provodi projekt „Cap for Us“, u sklopu kojeg je u utorak, 8. lipnja  2021. održana četvrta on line radionica, na kojoj su predstavnici iz Austrije prenijeli hrvatskim poljoprivrednicima, predstavnicima resornih institucija, saborskim zastupnicima, te drugim dionicima iz sektora poljoprivrede, svoja iskustva iz ekološke poljoprivrede. Oko 50-tak sudionika imalo je priliku saznati kroz primjere dobre prakse kako je Austrija postala najveći ekološki proizvođača u Europskoj uniji. Primjeri dobre prakse prikazani su kroz poljoprivredu savezna država – Gradišće (Burgenland) u kojoj eko poljoprivreda neprestano raste, a trenutno je čak 31 posto pod ovom proizvodnjom od ukupne poljoprivredne površine, s prosječnom veličinom eko gospodarstva od 55 hektara. 

Projektom „CAP for US“ kroz 4 radionice prikazani su različiti sektori poljoprivrede Italije, Austrije, Slovenije i Poljske, a projektom se želi ostvariti sinergija različitih dionika; poljoprivrednika, donositelja odluka, agrarnih novinara, studenata, profesora, poljoprivrednih savjetnika i predstavnika udruga. Cilj je razmjena iskustava s drugim državama članicama i primjena novih praksi u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

„ Iskustva austrijskih proizvođača, posebice Hrvata poljoprivrednika iz savezne države Gradišće pokazalo je kako bi Austrija trebala biti uzor hrvatskim poljoprivrednicima, jer su kroz sustavnu poljoprivrednu politiku lideri u ekološkoj poljoprivredi. Već danas ispunjavaju visoke ciljeve nove Zajedničke poljoprivredne politike i Zelenog plana koji stremi ka tome da u novom programskom razdoblju čak 25 posto površina u svim državam EU bude pod ekološkim uzgojem. Iz radionice s kolegama iz Austrije vidljivo je kako je pri ostvarivanju svih ciljeva u poljoprivredi važno uskladiti poljoprivrednu politiku, tako da se ekološka poljoprivreda potiče sustavno, ali je od izuzetne važnosti uloga Poljoprivredne komore i Savjetodavne službe, koja je u Austriji bila ključna u postizanju ovih ciljeva, izjavio je na on line radionici predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Kao svojevrstan zaključak posljednje u niz naših radionica je to da je jedan od najvažnijih faktora koji je potreban i Hrvatskoj, bolja organizacija  savjetovanja poljoprivrednika. Vidjeli smo kroz organizaciju saveznih i pokrajinskih Poljoprivrednih komora u Austriji, te rad njihove Savjetodavne službe, koja je dio Komore, da savjetodavne službe trebaju biti dio Komore te da je potrebno daleko više edukacija s primjerima dobre poljoprivredne prakse, naglasio je Jakopović.

Predsjednik Poljoprivredne komore Gradišća Nikolaus Berlakovich, objasnio je rast i razvoj ekološke poljoprivrede u Austriji, posebice u Gradišću.

„Rast i razvoj započeli su još prije 40 godina uvođenjem subvencija za ekološku poljoprivredu, a koja je za ratarske kulture 2020. godine iznosila 230 eura po hektaru, povrtlarske 450, a za voćarstvo i vinogradarstvo 700 eura po hektaru. Što se tiče pčelarstva, korisnik dobije 25 eura po košnici -maksimalan broj košnica za koje se može dobiti potpora je 1.000 po jednom gospodarstvu. Vodimo se motom ZPP-a, a to je ako poljoprivrednik radi na zaštiti okoliša, dobit će veće potpore. Isto tako ako svoju proizvodnju želi preusmjeriti na ekološku, dobit će poticaje”, istaknuo je Nikolaus Berlakovich te objasnio kako se se potpore financiraju 60 posto iz državnog proračuna, dok 40 posto pokriva sama pokrajina.

Najveći dio eko poljoprivredne proizvodnje u zemlji odvija se u unutrašnjosti gdje prevladavaju ravnice, a u Gradišću je najzastupljenije vinogradarstvo s 25 posto od ukupnih ekoloških površina, zatim ratarstvo s deset, dok je voćarstvo prisutno s osam do devet posto. Od povrtlarskih kultura najviše se uzgajaju rajčice, paprike, krastavci i salate. Iako je stočarstvo u sjeni, naša savezna država proizvodi najviše mlijeka u zemlji, a u proizvodnji pilića smo samodostatni. Ipak, primjetno je smanjenje broja farmi koje sve više zamjenjuju vinogradi, kazao je Berlakovich. 

Direktor Poljoprivredne komore Gradišća Otto Prieler, podsjetio je kako je Austrija podijeljena u devet saveznih država koje donose vlastite zakone u poljoprivredi. One su, pojasnio je, nadležne za savjetovanja i informiranje poljoprivrednika pa tako postoji posebno savjetodavno tijelo koje se isključivo bavi ekološkom poljoprivredom što se pokazalo jako bitno u samim počecima razvoja ove proizvodnje.

„Poljoprivredna komora se sastoji od različitih odbora poput kontrolnog, glavnog i onog za ruralni razvoj, a ima i 93 suradnika. Glavne zadaće su joj zastupanje interesa farmera, provođenje subvencija, savjetovanje te informiranje i edukacija, a njezin član može postati poljoprivrednik koji ima više od 57 hektara zemlje. Komora se brine i za udruge čiji je voditelj u većini slučaja član komore, a koja plaća njihove administrativne troškove. U Austriji su zadruge veliki igrači s kojima jako dobro surađujemo, a one su u potpunosti samostalne“, rekao je Prieler. Objasnio je kako gradišćanska Poljoprivredna komora ima godišnji proračun od čak 9,2 milijuna eura, pri čemu 67 posto sami osiguravaju kroz obveznu članarinu, 14 posto novca dobivaju od federalne Vlade, a 19 posto od savezne pokrajne.

Predstavnici Austrije osvrnuli su se i na tržište ekoloških proizvoda te iskazali zabrinutost jer trenutno zemlja više proizvodi eko proizvoda, nego što je potražnja na tržištu. Iako puno izvoze u brojne EU zemlje, strahuju da će se zbog novog ZPP doći do prevelike proizvodnje eko proizvoda, a ako to ne bude pratilo i povećanje svijesti potrošača, moglo bi doći do problema na tržištu. Gradišćanska pokrajinska Vlada radi na tome da se potražnja poveća pa je tako u vrtiće, škole i bolnice uvela ekološke, domaće proizvode, no u  dosta institucija još uvijek se mogu naći proizvodi iz cijelog svijeta, a ne lokalni. Austrijski predstavnici na radionici su naglasili kako se jako puno novca izdvaja za promociji domaćih, lokalnih proizvoda, a na tome rade i specijalizirane marketinške organizacije, dok se djecu od malih nogu uči što je kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod tako što obilaze gospodarstva koja se bave eko poljoprivredom.

PRIMJERI IZ POLJOPRIVREDNE PRAKSE

 Na koji način austrijski poljoprivrednici uspješno grade svoju eko proizvodnju na radionici je prikazano kroz tri video priloga. U vinogradarskom sektoru predstavila se obitelj Jakšić, zatim ekološki pčelar Hermann Tanczer te ratar Alfred Vukovich koji koristi moderne strojeve koji podupiru preciznu poljoprivredu. 

 Alfred Vukovich, ekološko i konvencionalno ratarstvo

Poljoprivrednik treće generacije, čiji je pokojni otac počeo s malom proizvodnjom i kasnije proširio uzgoj. Sad ima tri zaposlenika i koristi moderne strojeve koji podupiru preciznu poljoprivredu, a tako skraćuje vrijeme rada, štedi gorivo i štiti okoliš. Svoj urod prodaje u trgovini Lagerhaus, tu postiže dobre cijene. Šećernu repu iz ekološke proizvodnje prodaje šećerani Agrana.

„Razlika u cijenama između ekoloških i konvencionalnih proizvoda jako je velika. Prije tri godine počeo sam se baviti ekološkom poljoprivredom. Nitko od nas poljoprivrednika ne zna točno što nosi budućnost, a jedino što se zna je da naša vlada namjerava povećati ekološku proizvodnju u Gradišću. Još ne znamo hoće li to biti dobro ili ne. Moje mišljenje je da će na svijetu biti sve više ljudi, a kada bi uzgoj bio isključivo ekološki, ne bismo mogli prehraniti sve ljude. Zato smatram da će ekološka proizvodnja biti samo jedna tržišna niša“, kazao je Alfred Vukovich.

Ističe kako je Zajednička poljoprivredna politika za sve poljoprivrednike u Europi jako važna jer bez nje poljoprivrednici ne bi mogli preživjeti. Ekološka poljoprivreda sada je velik trend u Europi, a hoće li to i u budućnosti tako ostati, za mene je veliko pitanje. Politika će u narednim godinama morati odvagnuti što je važnije. Za Austriju želim da naši političari i dalje cijene poljoprivrednike i nastave nam pružati snažnu podršku, kaže ovaj poljoprivrednik.

Hermann Tanczer, ekološki pčelar  

Pčelarstvo mu je više hobi, a ne glavna djelatnost. Pčelarstvom se bavi već 30 godina, ima 30 košnica.

„Sada sam umirovljenik, a prije mirovine bio sam električar. Već sam 12 godina ekološki pčelar. Važan mi je netaknut i zdrav okoliš. Nastojim proizvoditi organski med najbolje kvalitete. Imam i mali vrt i nešto voćki, ali nemam polja. Imam moderne uređaje za uzgoj i za proizvodnju meda i sve radim bez kemije. Najveći dio svog organskog meda prodajem izravno potrošačima u regiji, a preostali med uz pomoć drugih kolega eko pčelara, istaknuo je Hermann Tanczer.

On ističe kako mu je važan ekološki način proizvodnje, kao i suradnja te zajedničko djelovanje s ekološkim poljoprivrednicima iz okruženja. Organizira tečajeve o uzgoju pčela i poučava ekološke pčelare početnike. Ističe kako nije velik pčelar, ali ipak profitira od pomoći za istraživanje zdravlja pčela i za dobru kvalitetu meda.

Ekološki pčelari dobivaju premije za svaku košnicu, a dio dobivaju i na temelju programa ÖPUL – za zaštitu okoliša. Europska unija dobro podupire pčelare u Austriji. Imamo potporu za početnike, podupiru se i tehnički uređaji i izgradnja povezana sa pčelarstvom. No potpora ovisi o veličini proizvodnje. Bilo bi važno da Europska unija nastavi podupirati ekološke pčelare, tako bi mogli proizvoditi više regionalnog organskoga meda, kaže ovaj pčelar.

Dorothea Jakšić, vinogradi Remuševi dvori

Sa mužem Franzom vodi gospodarstvo već 20 godina. Vinogradarstvo imaju na oko 18 hektara, te 50 hektara polja. Uz to nude i odmor na seljačkom gospodarstvu, vrlo uspješno već oko 15 godina.

„Vinogradarstvom se bavimo na konvencionalni način, ali to ne znači da nam zaštita okoliša ništa ne znači i da je ne podupiremo. Smatramo da je to dobar put i za nas i za okoliš. Kada prskamo, ne koristimo ni bakar ni glifosat. Imamo 18 hektara, na polovici proizvodimo bijelo, a na drugoj polovici crno vino. Imamo velik asortiman u koji smo pretočili svoju ljubav prema vinogradarstvu“, istaknula je Dorothea Jakšić.

Objasnila je da su toliko narasli da u prvom redu ljudi dolaze k njima i kupuju te kušaju vina u modernom podrumu. Dio vina prodaju kroz gastro ponudu  -restorane i vinoteke. Ova poljoprivrednica ističe kako im je cilj da u vinogradarstvu krenu putem ekološke proizvodnje. Imaju još mnogo ideja koje u budućnosti misle ostvariti sa sinom koji planira nastaviti voditi naše gospodarstvo.

Kao seljaci vidimo da se naša Gradišćanska komora i naše ministarstvo jako zalažu za nas u EU-a. Što se tiče novog ZPP-a,  on stavlja naglasak na zaštitu okoliša, a to je ono što nam leži na srcu i zbog toga nam je drago, zaključila je ova poljoprivrednica.

POLJPRIVREDA AUSTRIJE U BROJKAMA:

U 2018. godini vrijednost austrijske poljoprivredne proizvodnje iznosila je približno 7,4 milijarde eura, od čega je biljna proizvodnja činila 43 posto odnosno 3,18 milijardi eura. Uzgoj životinja činio je 25 posto odnosno 1,8 milijardi eura, dok je vrijednost proizvodnje mesa i proizvoda od mesa i mlijeka imao udjel od 23 posto ili 1,67 milijardi eura. Pritom je proizvodnja mlijeka bila vrijedna 1,36 milijardi eura.

U 2018. godini Austrija je imala 2,8 milijuna svinja, 1,9 milijuna komada stoke od čega 500.000  muznih krava  te 400.000 ovaca.

Ukupno je registrirano oko 162.000 poljoprivrednih i šumarskih gospodarstava što je oko 2,6% manje nego 2013. godine. Primjerice 2010. godine u Austriji je bilo 173.317 registrirana gospodarstva koji su imali oko 18,8 ha zemlje. U 2016. godini 91 posto od 162.018 poljoprivrednih i šumarskih gospodarstava bilo su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a samo su 5 posto pravni subjekti. 

Iako se iskorišteno poljoprivredno područje (UAA) po gospodarstvu udvostručio u proteklih 60 godina, austrijska poljoprivreda je još uvijek slabo strukturirano: 45,2 ha ukupne površine po gospodarstvu, 19,8 ha UAA po gospodarstvu od čega 19,3 ha obradive zemlje po gospodarstvu.

Austrijske farme su 2016. godine upravljale s ukupno 2,7 milijuna ha (37%) UAA i 3,4 milijuna ha (47%) šume; drugo površine su iznosile 1,2 milijuna ha (16%). U odnosu na 1960 udio je bio obrnut tada je 38 posto obradive površine bile šume, a 49 posto poljoprivredno područje. Čak 78 posto posjeda se nalaze u područjima s nepovoljnim položajem za poljoprivredu.

Proračun za poljoprivredu

Austrijski proračun za poljoprivredu podijeljen je u tri područja; izravne potpore i troškovi organizacije tržišta, ruralni razvoj i ostale mjere. Ukupna financijska potpora u 2018. godini iznosila je 2.09 milijardi eura, od čega su 719 milijuna eura direktna plaćanja, 1,06 milijardi sredstva za ruralni razvoj.  Isplate za ruralni razvoj financiraju se iz EU, saveznih i provincijskih fondova. U 2018. godini za ruralni razvoje je bilo namijenjeno 1,06 milijardi eura (od kojih je odobreno 532 milijuna eura EU sredstava) za oko 107.000 gospodarstava i oko 1.450 ostalih poduzeća, instituta ili osoba.

Troškovi ruralnog razvoja činili su oko polovice poljoprivrednog proračuna za 2018. godinu. Od toga je 444 milijuna eura ili 44% otpadalo na poljoprivredno-ekološke mjere, 161,5 milijuna eura ili 26% za naknadu za one s nepovoljnim proizvodnim područja, 134 milijuna eura ili 13% za potporu ulaganju, 54 milijuna eura ili 5% za osnovne usluge na selu.

Urod žitarica i mlijeka i mesa

Proizvodnja žitarica iznosila je 4,8 milijuna tona u 2018. godini i smanjena je za 1,3% u odnosu na prethodnu godinu. To je uglavnom bilo zbog dugog razdoblje suhog vremena, što je dovelo do smanjenog punjenja zrna i manje veličine zrna zaliha. Proizvodnja korijenskih usjeva, poput šećerne repe i krumpira bila je 2,8 milijuna tona; zbog zaraze štetnicima smanjenje je za 28 posto .

Količina mlijeka isporučena mljekarama porasla je za 2,3%, a bruto domaća proizvodnja govedine blago je porasla u 2018. godini, dok je proizvodnja svinjskog mesa stagnirala. Međutim, austrijska obiteljska poljoprivredna gospodarstva dobro rade na međunarodnom tržištu – ne za količinu već za vrhunsku kvalitetu. Regionalnost i obvezne oznake izvornosti stoga su važni prioriteti poljoprivrednih politika.

Proizvodnja svježeg mlijeka u Austriji iznosila je  741.000 tona u 2018., što je povećanje za 178.000 tona od 1990. Proizvodnja maslaca, koja je 2005. bila najmanja – 30.500 tona, porasla je opet na 37.000 tona. Manje je krava dalo više mlijeka; prosječna proizvodnja po životinji porasla je na 7.100 kilograma, što je 3,5 posto više. Tako je 1990. godine Austrija proizvodila 563.000 tona mlijeka i 85.000 tona sira, a to je povećano na 741.000 tona mlijeka i 171.000 tona sira u 2018. godini.

Vino

Proizvodnja vina u 2018 godini bila je 2,75 milijuna hektolitara. Proizvodnja je bila 11% viša nego prethodne godine i 24% više od prosjeka u posljednjih pet godina. Bijelo vino imalo je rast od 13% u odnosu na prethodnu godinu (+ 26% u odnosu na 2007 petogodišnji prosjek) u 2018. Količina crvenog vina također je porasla za 7% u odnosu na 2017. (+ 19% u odnosu na petogodišnji prosjek)

Broj stoke

Na dan 1. prosinca 2018. godine u Austriji je bilo je 1,91 milijuna goveda. U odnosu na godinu prije, ovo je pad za 1,6 posto. Broj muznih krava pao je na 533.000 grla, smanjenje za 1,9 posto. U odnosu na 2017. i broj prasadi, mladih svinja i rasplodnih svinja imao je pad  u 2018., dok se populacija tovnih svinja malo povećavala. To znači da je ukupan broj svinja pao na 2,78 milijuna, što je smanjenje od 1,5 posto.

U usporedbi s godinom ranije broj farmi goveda smanjio se na 57.900, dok je broj svinjogojskih farmi bio 22.184. Prosječno je po gospodarstvu bilo 33 grla goveda, 125 svinja, 26 ovaca ili 9 koza.

Livade, pašnjaci u planinskim područjima osiguravaju stočnu hranu za stočarstvo. Ovo područje dobiva snažnu potporu jer  štiti područje za život, održava kultivirani krajolik i osigurava osnovu za turizam zbog čega se snažno potiče kroz potpore.

Vanjska trgovina poljoprivrednim proizvodima i hranom

U 2018. austrijski poljoprivredni izvoz povećao se za 394 milijuna eura ili 3,5 posto u odnosu na razinu iz 2016., što znači da se vanjskotrgovinski deficit smanjio na 664 milijuna eura. Pića, mlijeko i mliječni proizvodi te meso i mesni proizvodi glavni su izvozni proizvodi i imaju povoljniju izvoznu bilancu od pristupanja Austrije EU.  

Najveći izvoza ostvaren u 2018. bio je kod pića, a slijedili su mliječni proizvodi, jaja i meso i prerađevine. Najveći uvoz je kod voće i povrće, jer se zbog klimatskih uvjeta u Austriji ne mogu proizvoditi različite popularne vrste voća i povrća.

U 2018 godini izvoz je iznosio 11,55 milijardi eura, dok je uvoz bio 12,17 milijardi eura, pa je ostvaren  manjak od 664 milijuna eura. Najveću izvoznu vrijednost imala su pića čak 2,64 milijardi eura, mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, med izvozilo se u vrijednosti od 1,28 milijardi eura, meso i prerađevine – 1,09 milijardi eura. Uvoz voće bio je čak  1,07 milijardi eura.

Austrija, najviše izvozi u Njemačku, Italiju, SAD. Izvoz poljoprivrede i hrane iz Austrije u Hrvatsku je u 2018 godini bio na 15 mjestu i povećao se s 55 milijuna eura iz 1995 godine, na čak 159 milijuna eura u 2018 godini.

 Ekološka poljoprivreda u Austriji

Sve više i više potrošača pri kupnji odabire organske proizvode u Austriji. Ekološko ili organsko tržište više nije nišna kategorija. Eko poljoprivreda igra važnu ekološku, ekonomsku i socijalnu ulogu  u Austriji.

S jednim od četiri hektara zemljišta gospodari se prema načelima organskog uzgoja i jedna od deset namirnica u košarici je već “ORGANSKA”.

Od ukupno 620.764 poljoprivredna gospodarstva u Austriji, čak 24 posto ili 24.998 su eko proizvođači. Prodaja eko proizvoda u Austriji je u 2018 godini iznosila 1,72 milijardi eura, a u cijeloj EU 34 milijardi eura. U Hrvatskoj je to na oko 100 milijuna eura.

Vijesti

Moja digitalna svinja: Hrvatski vrhunski sportaši vjeruju u hrvatsko svinjogojstvo i proizvodnju domaće hrane

Autor: Miroslav Kuskunović

Tvrtke Agroporc, te IT kompanije Beyondi i Blok Be pokrenule su jedinstvenu, inovativnu digitalnu platformu GoAgro koja je predstavljena početkom rujna kada je ujedno i pokrenuta kupovina prvog Pig NFT-a.

Danas, 1. prosinca 2023. godine ova jedinstvena platforma u svijetu predstavljena je široj hrvatskoj javnost u sklopu  CroAGRO 2023, međunarodnog sajma poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije koji se održava na Zagrebačkom Velesajmu do 3. prosinca. U sklopu predstavljanja projekta Moja digitalna svinja održana je konferencija za novinare pod nazivom:

„Hrvatski vrhunski sportaši vjeruju u hrvatsko svinjogojstvo i proizvodnju domaće hrane“.

Na  njoj su svoju podršku te najavu osobnog investiranja u projekt dali vrhunskih hrvatski sportaši; Pero Kuterovac, najtrofejniji kondicijski trener u Hrvatske i junak iz sjene grandioznog uspjeha hrvatskih vaterpolista, koji iza sebe ima 30 osvojenih medalja hrvatskog sporta i jedan je od najvažnijih ljudi u stvaranju preduvjeta za vrhunske sportske rezultate u Hrvatskoj, Damir Martin, hrvatski veslač, dvostruki svjetski i europski prvak, te osvajač tri olimpijske medalje (  olimpijske igre – London, GBR 2012. – srebro, četverac na pariće -s Martinom i Valentom Sinkovićem, Davidom Šainom, olimpijske igre – Rio de Janeiro, te BRA 2016. – srebro, samac (skif), olimpijske igre – Tokio, te Borna Gojo, hrvatski profesionalni tenisač i teniski reprezentativac – 72 mjesto ATP Ranking, Finale DAVIS CUPA 2021, 4 kolo US OPENA 2023.

„Kvalitetna i lokalno dostupna hrana potrebna nam je za svakodnevni život i postizanje najboljih rezultata. Vjerujemo kako naša poljoprivreda i hrana mogu biti najbolji , zato mi kao hrvatski vrhunski sportaši dajemo  svoju podršku projektu. Naš je motiv da se kroz kupnju PIG NFT-a uključimo u projekt proizvodnje najkvalitetnije hrane u Hrvatskoj za osobne i obiteljske potrebe. To je na neki način naša obaveza da potaknemo građane da u ovim teškim gospodarskim vremenima probude svijest o potrebi jačanja domaće proizvodnje hrane“, izjavio je Damir Martin , hrvatski veslač, dvostruki svjetski i europski prvak, te osvajač tri olimpijske medalje.

Pero Kuterovac, najtrofejniji kondicijski trener u Hrvatskoj na konferenciji za novinare je izjavio:

„Posebno sam ponosan što je ova ideja rezultat stručnosti i višegodišnjeg rada mog brata Krešimira Kuterovac koji se dokazao u svojoj profesiji. Vjerujem da su vrhunski sportaši dobar primjer koji može pokazati smjer kako je važno ulagati u domaću proizvodnju hrane, koja je danas u vrlo loše stanju. Svjedoci smo svih promjena u svijetu koje nas obvezuju da imamo vjeru u domaću proizvodnju i djelujemo društveno i odgovorno. Sama činjenica da naši najbolji sportaši vjeruju kako je važno investirati u domaću proizvodnju, sada u svinjogojstvo, a u budućnosti i u druge sektore, preko platforme GoAgro, govori kako još postoji nada i vjera da se hrvatski potencijali u poljoprivredi mogu pametno iskoristiti i da možemo pokrenuti snažan gospodarski razvoja“

 Borna Gojo, hrvatski profesionalni tenisač i teniski reprezentativac je rekao:

„Našom podrškom projektu i kupnjom PIG NFT- a i mi vrhunski sportaši želimo postati Digitalni Hrvatski farmeri koji brinu o dostupnosti i kvaliteti hrane za sebe i svoje obitelji. Ovom današnjom podrškom pokazujemo povjerenje u hrvatsku proizvodnju hrane i njenu budućnost te smo uvjereni kako je i naša kvalitetna hrana doprinijela u postizanju svjetskih sportskih rezultata. To je razlog što i na ovaj način dajemo svoju podršku. Mi vjerujemo u hrvatske poljoprivrednike i njihovu kvalitetnu proizvodnju hrane“.

Na platformi GoAgro građani –ulagači putem blockchain tehnologije, mogu investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Prvi projekt koji je krenuo na platformi GoAgro je prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc d.o.o. koja se bavi proizvodnjom svinja. Radi se o projektu Moja digitalna svinja – jedinstvenome projektu te vrste koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom.

„Ovo je svjetska inovacija koja je nakon hrvatske promocije u rujnu prezentirana  na stranicama najprestižnijih hrvatskih i svjetskih medija ( Forbes, SWI,ABC….) kao jedinstveni projekt  tokenizacije realnog gospodarskoga sektora. Hrvatska tvrtka Agroporc je završila u istoj rečenici sa tvrtkama Coca Cola, Lufthansa ,FIBA koji su predvodnici novog vala primjene digitalne tehnologije Blockchain u gospodarstvu. Zato vjerujemo da ova svjetska poljoprivredna priča može zaživjeti u Hrvatskoj te pomoći razvoju proizvodnje hrane. Današnja podrška vrhunskih hrvatskih sportaša od izuzetne nam je važnosti jer će pomoći našem projektu da se za njega čuje diljem svijeta, a ujedno će potaknuti promociju hrvatske poljoprivrede i proizvodnje hrane, izjavio je na konferenciji za novinare Krešimir Kuterovac, vlasnik tvrtke Agroporc i vlasnik digitalne platforme GO Agro za projekte u Hrvatskoj.   

Kuterovac je ponovio kako je najveći hrvatski problem nacionalne sigurnosti nedovoljna proizvodnja hrane jer proizvodimo tek oko 50 posto naših potreba.

„Sadašnji sustav opskrbe hranom i sigurnosti postao je vrlo nestabilan, zato smo učinili iskorak kako bi se na alternativan i digitalan način pobrinuli za vlastitu budućnost osiguravajući proizvodnju kvalitetne hrane na drukčiji revolucionarni način.  Uvjereni smo da ćemo putem GoAgro platforme omogućiti građanima direktno sudjelovanje u projektima investiranja u proizvodnju hrane i to kroz izravnu povezanost s proizvođačima“, izjavio je Kuterovac.

Kuterovac napominje kako je od ulaska Hrvatske u EU, 2013 godine, fizički obujam hrvatske poljoprivredne proizvodnje manji za 8,8 % dok su potpore tri puta veće nego kada smo ušli u EU. Pritom je deficit prehrambene bilance čak 1,4 milijarde eura. Hrvatska kroz potpore troši 1,4 milijarde eura godišnje, a po produktivnosti rada smo na 30 % prosjeka EU-a.    

O PROJEKTU:

Na platformi GoAgro građani putem blockchain tehnologije, mogu investirati u budućnost proizvodnje hrane u Hrvatskoj. Prvi projekt koji je krenuo na platformi GoAgro je prodaja Pig NFT-a, tvrtke Agroporc d.o.o. koja se bavi proizvodnjom svinja. Radi se o projektu Moja digitalna svinja – jedinstvenome projektu te vrste koji digitalizacijom želi transformirati poljoprivredu, odnosno učiniti je učinkovitijom i konkurentnijom.

Hrvatski Pig NFT prvi digitalni projekt investiranja u poljoprivredu i svinjogojstvo u EU-i svijetu. Planom je predviđeno da se u pet faza izda ukupno 240.000 PIG NFT-a, s rokom transformacija iz digitalne u stvarnu proizvodnju od 900 dana od prodaje svake pojedine faze. Investirani novac iskoristit će se za pokretanje proizvodnji na farmama tvrtke Agroporc, i to na farmi Stanci Petrinja, te Breštanovci u općini Crnac.

Očekuje se da će projekt prikupljanja sredstava za financiranje i podizanje proizvodnje svinja u RH potaknuti i druge proizvođače da na ovaj način krenu u revolucionarno financiranje poljoprivrede i proizvodnje hrane u Hrvatskoj.

 

 

Pročitaj više

Vijesti

ISKORAK U PROIZVODNJI: Istarski Histris predstavio liniju suhomesnatih proizvoda bez nitrita u skladu s politika EU

Autor: Miroslav Kuskunović

Poznati istarski proizvođač suhomesnatih proizvoda Histris lansirao je ‘nitrite free’ asortiman i postao jedan od domaćih predvodnika zdravih trendova u proizvodnji mesnih delicija. Tvrtka Histris, nagrađivani proizvođač suhomesnatih proizvoda s autentičnim istarskim karakterom, predstavio je danas liniju svojih kobasica bez nitrita.

„Asortiman obuhvaća tradicionalnu istarsku kobasicu, kobasicu od boškarina te kobasice s tartufima i s ružmarinom. Nastale od najkvalitetnijeg domaćeg mesa i oplemenjene prirodnim sastojcima lokalnog podneblja, svaka od delicija tvori neraskidivu vezu s prirodom i predstavlja zdravi iskorak. Također, Histris je prvi veći dionik mesne industrije u Hrvatskoj koji suhomesnati asortiman bez nitrita donosi na police maloprodajnih objekata diljem zemlje kako bi potrošačima bila čim bliža zdravija strana gastro guštanja“, ističu iz tvrtke.

“Histris se s vremenom pozicionirao kao originalan domaći brend i čuvar zavičajnih okusa, a ujedno smo posvećeni praćenju trendova i neprestanom ulaganju u kvalitetu proizvoda. Rezultat je i naša zdravija linija proizvoda, označenih uočljivom zelenom markicom, koji u sastavu nemaju nitrite, a zadržavaju svojstven okus, miris, teksturu i dugotrajnost. Ponosni smo i na to što smo zasigurno među prvima na domaćem tržištu mesne industrije koji su uspjeli pomiriti zahtjeve veće proizvodnje i ulaganje u zdravije proizvode koje sada možemo ponuditi našim potrošačima”, naglasio je Ivica Milotić, vlasnik Histrisova pogona u Svetom Petru u Šumi.

Europska komisija u listopadu je usvojila nove smanjene granične vrijednosti za nitrite i nitrate kao prehrambene aditive u cilju zaštite zdravlja građana. Linijom svojih proizvoda Histris tako potvrđuje da je ukorak sa svjetskim trendovima u industriji i da osluškuje potrebe potrošača te brine o njihovom zdravlju. Naime, upravo su nitriti zaslužni za prepoznatljivu boju mesnih proizvoda i uobičajeno očuvanje dugotrajnosti, a uklanjajući ih iz sastava, istarski proizvođač najavljuje zdraviju eru omiljenih suhomesnatih delicija. 

Proizvodi Histrisa su i ponosni nositelji oznake Meso hrvatskih farmi,a niti jedan od proizvoda u sastavu nema gluten, soju, laktozu i umjetna bojila, sastojke koji, sukladno postojećim istraživanjima, uzrokuju sve više zdravstvenih tegoba i intolerancija.

„Procedura stvaranja, i naposljetku uvođenja, asortimana bez nitrita iziskuje određeno vrijeme i brojna testiranja. Zahvaljujući odličnim rezultatima i predanom radu cijelog tima sada smo uspješno proširili našu ponudu čija je okosnica uvijek najkvalitetnije domaće meso upotpunjeno prirodnim dodacima i začinima. Priprema mesa i proizvodnja naših mesnih proizvoda odvija se u Svetom Petru u Šumi, u proizvodnom pogonu opremljenom vrhunskom tehnologijom čime se osigurava potpuna kontrola procesa. Postupnom implementacijom novih trendova i procesa u proizvodnji zasigurno ćemo potrošačima moći ponuditi još veći izbor zdravijih proizvoda“, pojasnio je Milotić.

Histris nastavlja ulagati u kvalitetu proizvoda i procesa proizvodnje, ali i zadovoljstvo potrošača kako bi im uvijek iznova osigurao vrhunske suhomesnate proizvode koji čuvaju i promoviraju ono najbolje od istarske gastro tradicije.

 

Pročitaj više

Vijesti

IN MEMORIAM: ZLATKO ŠIMIĆ, NOVINAR JUTARNJEG LISTA Tjedan u 10 pitanja za Gospodina Zlatka Šimića!

Jutros je novinare koje prate poljoprivredu dočekala užasno tužna i potresna vijesti. Umro je naš kolega, prijatelj, drug, novinarski doajen Jutarnjeg lista Zlatko Šimić.

„Jutros je iznenada u 57-oj godini života preminuo naš dragi kolega, novinar Jutarnjeg lista Zlatko Šimić. U našoj redakciji radio je od samog pokretanja Jutarnjeg lista 1998. godine, a prethodno je bio novinar Vjesnika. Zlatko Šimić rođen je u Požegi, a diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Specijalnost su mu bile teme iz poljoprivrede, no bio je i vrstan reporter te autor dugogodišnje kolumne Deset pitanja u tjednom prilogu Magazin Jutarnjeg lista kojega je neko vrijeme i uređivao“, objavio je Jutarnji list.

Posljednjih nekoliko godina postalo je uobičajeno da naše kolege odlaze brzo, bez pozdrava, tiho i svi na kraju imamo osjećaj da im nismo još puno toga rekli, ali i da je hrvatsko novinarstvo ostalo uskraćeno za još pregršt novih, dobrih tekstova koji udaraju u srži onoga što se zove problematika proizvodnje, poljoprivrede, hrane, sela…

 

 Naš „Gospodin Zlatko“, kako mu je službeno bila i e-mail adresa, koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, bez osmjeha zbog duhovitosti, nema tome niti desetak dana, nas je poljoprivredne novinare uveseljavao svojim šalama i dosjetkama na obilježavanju Svjetskog dana jabuka, 20. listopada, kad smo obišli izgradnju novog LDC centra u Križu, koji gradi PZ JabukaHR.

Uz pečenje, rakiju i voće Zlatko Šimić nam je  objašnjavao sve tržišne „fore i fazone“ i to sa sve  velikom dozom ironije. Njegove kritike na domaću proizvodnju i život kao takav ponekad su bile previše iskrene i mogle su uvrijediti one koji teže prihvaćaju šalu i realnost. Uvijek je govorio daleko više i iskrenije od drugih i od onoga što danas mediji smiju, mogu ili žele objaviti.

Svi mi tzv. „agro mangupi“, kako nam se zove Whatsup grupa u kojoj smo razmjenjivali informacije što se događa u poljoprivredi i životu, planirali smo tada neki drugi, novi stručni skup, posjet nekog od proizvođača. To je nešto što nas je posljednjih godina još jedino nekako držalo na okupu, jer je druženja i terenskog novinarstva sve manje. A na surovom hrvatskom medijskom tržištu je ostalo nas desetak novinara koji se ozbiljno bavimo analizom poljoprivrede i tržišta hrane, pa su nam i ova druženja bila ispušni ventil da se međusobno šalimo, kritiziramo druge i sebe ili čak i posvađamo oko nekih tema. Konstruktivno uz vino ili domaću rakiju. I domaću hrvatsku hranu.  

Jutrošnja informacija sve nas je dočekala potpuno nespremne. Ostali smo nijemi i kroz našu grupu slali poruke, za koje bi svi rado da ih Šime može još jednom prokomentirati na svoj „zajebano“ duhovit način.

Zašto baš „Šime“, što se dogodilo, je li moglo drugačije… To su odgovori na koje nitko od nas nema više nema odgovor. Jedino što nam sada ostaje je da mu postavimo deset virtualnih, onozemaljskih   pitanja, po nazivu njegove redovne rubrike u subotnjem Jutarnjem listu „Tjedan u 10 pitanja“.

Nema osobe iz javnog života koja nije bila u toj rubrici. A tko nije bio nije niti zaslužio da se o njemu nešto govori, rekao bi Šimić.

Na kraju nam ostaje jedino da mu sada mi agro novinari postavimo 10 pitanja i da nam nekako pošalje svoje odgovore, sa nekog možda boljeg i za njega sretnijeg svijeta.

A prvo koje bi mu ja postavio bilo bi  „Zašto si nas tako zajebao Šimiću i otišao bez popijene barem još jedne rakije“.

Neka mu je vječna hvala i slava!      

Pročitaj više

Popularno