Povežite se sa nama

Vijesti

S jednim od četiri ha zemljišta u Austriji se gospodari ekološki, a jedna od deset namirnica u košarici je “ORGANSKA”

Autor: Miroslav Kuskunović

Hrvatska poljoprivredna komora provodi projekt „Cap for Us“, u sklopu kojeg je u utorak, 8. lipnja  2021. održana četvrta on line radionica, na kojoj su predstavnici iz Austrije prenijeli hrvatskim poljoprivrednicima, predstavnicima resornih institucija, saborskim zastupnicima, te drugim dionicima iz sektora poljoprivrede, svoja iskustva iz ekološke poljoprivrede. Oko 50-tak sudionika imalo je priliku saznati kroz primjere dobre prakse kako je Austrija postala najveći ekološki proizvođača u Europskoj uniji. Primjeri dobre prakse prikazani su kroz poljoprivredu savezna država – Gradišće (Burgenland) u kojoj eko poljoprivreda neprestano raste, a trenutno je čak 31 posto pod ovom proizvodnjom od ukupne poljoprivredne površine, s prosječnom veličinom eko gospodarstva od 55 hektara. 

Projektom „CAP for US“ kroz 4 radionice prikazani su različiti sektori poljoprivrede Italije, Austrije, Slovenije i Poljske, a projektom se želi ostvariti sinergija različitih dionika; poljoprivrednika, donositelja odluka, agrarnih novinara, studenata, profesora, poljoprivrednih savjetnika i predstavnika udruga. Cilj je razmjena iskustava s drugim državama članicama i primjena novih praksi u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

„ Iskustva austrijskih proizvođača, posebice Hrvata poljoprivrednika iz savezne države Gradišće pokazalo je kako bi Austrija trebala biti uzor hrvatskim poljoprivrednicima, jer su kroz sustavnu poljoprivrednu politiku lideri u ekološkoj poljoprivredi. Već danas ispunjavaju visoke ciljeve nove Zajedničke poljoprivredne politike i Zelenog plana koji stremi ka tome da u novom programskom razdoblju čak 25 posto površina u svim državam EU bude pod ekološkim uzgojem. Iz radionice s kolegama iz Austrije vidljivo je kako je pri ostvarivanju svih ciljeva u poljoprivredi važno uskladiti poljoprivrednu politiku, tako da se ekološka poljoprivreda potiče sustavno, ali je od izuzetne važnosti uloga Poljoprivredne komore i Savjetodavne službe, koja je u Austriji bila ključna u postizanju ovih ciljeva, izjavio je na on line radionici predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Kao svojevrstan zaključak posljednje u niz naših radionica je to da je jedan od najvažnijih faktora koji je potreban i Hrvatskoj, bolja organizacija  savjetovanja poljoprivrednika. Vidjeli smo kroz organizaciju saveznih i pokrajinskih Poljoprivrednih komora u Austriji, te rad njihove Savjetodavne službe, koja je dio Komore, da savjetodavne službe trebaju biti dio Komore te da je potrebno daleko više edukacija s primjerima dobre poljoprivredne prakse, naglasio je Jakopović.

Predsjednik Poljoprivredne komore Gradišća Nikolaus Berlakovich, objasnio je rast i razvoj ekološke poljoprivrede u Austriji, posebice u Gradišću.

„Rast i razvoj započeli su još prije 40 godina uvođenjem subvencija za ekološku poljoprivredu, a koja je za ratarske kulture 2020. godine iznosila 230 eura po hektaru, povrtlarske 450, a za voćarstvo i vinogradarstvo 700 eura po hektaru. Što se tiče pčelarstva, korisnik dobije 25 eura po košnici -maksimalan broj košnica za koje se može dobiti potpora je 1.000 po jednom gospodarstvu. Vodimo se motom ZPP-a, a to je ako poljoprivrednik radi na zaštiti okoliša, dobit će veće potpore. Isto tako ako svoju proizvodnju želi preusmjeriti na ekološku, dobit će poticaje”, istaknuo je Nikolaus Berlakovich te objasnio kako se se potpore financiraju 60 posto iz državnog proračuna, dok 40 posto pokriva sama pokrajina.

Najveći dio eko poljoprivredne proizvodnje u zemlji odvija se u unutrašnjosti gdje prevladavaju ravnice, a u Gradišću je najzastupljenije vinogradarstvo s 25 posto od ukupnih ekoloških površina, zatim ratarstvo s deset, dok je voćarstvo prisutno s osam do devet posto. Od povrtlarskih kultura najviše se uzgajaju rajčice, paprike, krastavci i salate. Iako je stočarstvo u sjeni, naša savezna država proizvodi najviše mlijeka u zemlji, a u proizvodnji pilića smo samodostatni. Ipak, primjetno je smanjenje broja farmi koje sve više zamjenjuju vinogradi, kazao je Berlakovich. 

Direktor Poljoprivredne komore Gradišća Otto Prieler, podsjetio je kako je Austrija podijeljena u devet saveznih država koje donose vlastite zakone u poljoprivredi. One su, pojasnio je, nadležne za savjetovanja i informiranje poljoprivrednika pa tako postoji posebno savjetodavno tijelo koje se isključivo bavi ekološkom poljoprivredom što se pokazalo jako bitno u samim počecima razvoja ove proizvodnje.

„Poljoprivredna komora se sastoji od različitih odbora poput kontrolnog, glavnog i onog za ruralni razvoj, a ima i 93 suradnika. Glavne zadaće su joj zastupanje interesa farmera, provođenje subvencija, savjetovanje te informiranje i edukacija, a njezin član može postati poljoprivrednik koji ima više od 57 hektara zemlje. Komora se brine i za udruge čiji je voditelj u većini slučaja član komore, a koja plaća njihove administrativne troškove. U Austriji su zadruge veliki igrači s kojima jako dobro surađujemo, a one su u potpunosti samostalne“, rekao je Prieler. Objasnio je kako gradišćanska Poljoprivredna komora ima godišnji proračun od čak 9,2 milijuna eura, pri čemu 67 posto sami osiguravaju kroz obveznu članarinu, 14 posto novca dobivaju od federalne Vlade, a 19 posto od savezne pokrajne.

Predstavnici Austrije osvrnuli su se i na tržište ekoloških proizvoda te iskazali zabrinutost jer trenutno zemlja više proizvodi eko proizvoda, nego što je potražnja na tržištu. Iako puno izvoze u brojne EU zemlje, strahuju da će se zbog novog ZPP doći do prevelike proizvodnje eko proizvoda, a ako to ne bude pratilo i povećanje svijesti potrošača, moglo bi doći do problema na tržištu. Gradišćanska pokrajinska Vlada radi na tome da se potražnja poveća pa je tako u vrtiće, škole i bolnice uvela ekološke, domaće proizvode, no u  dosta institucija još uvijek se mogu naći proizvodi iz cijelog svijeta, a ne lokalni. Austrijski predstavnici na radionici su naglasili kako se jako puno novca izdvaja za promociji domaćih, lokalnih proizvoda, a na tome rade i specijalizirane marketinške organizacije, dok se djecu od malih nogu uči što je kvalitetan i zdravstveno ispravan proizvod tako što obilaze gospodarstva koja se bave eko poljoprivredom.

PRIMJERI IZ POLJOPRIVREDNE PRAKSE

 Na koji način austrijski poljoprivrednici uspješno grade svoju eko proizvodnju na radionici je prikazano kroz tri video priloga. U vinogradarskom sektoru predstavila se obitelj Jakšić, zatim ekološki pčelar Hermann Tanczer te ratar Alfred Vukovich koji koristi moderne strojeve koji podupiru preciznu poljoprivredu. 

 Alfred Vukovich, ekološko i konvencionalno ratarstvo

Poljoprivrednik treće generacije, čiji je pokojni otac počeo s malom proizvodnjom i kasnije proširio uzgoj. Sad ima tri zaposlenika i koristi moderne strojeve koji podupiru preciznu poljoprivredu, a tako skraćuje vrijeme rada, štedi gorivo i štiti okoliš. Svoj urod prodaje u trgovini Lagerhaus, tu postiže dobre cijene. Šećernu repu iz ekološke proizvodnje prodaje šećerani Agrana.

„Razlika u cijenama između ekoloških i konvencionalnih proizvoda jako je velika. Prije tri godine počeo sam se baviti ekološkom poljoprivredom. Nitko od nas poljoprivrednika ne zna točno što nosi budućnost, a jedino što se zna je da naša vlada namjerava povećati ekološku proizvodnju u Gradišću. Još ne znamo hoće li to biti dobro ili ne. Moje mišljenje je da će na svijetu biti sve više ljudi, a kada bi uzgoj bio isključivo ekološki, ne bismo mogli prehraniti sve ljude. Zato smatram da će ekološka proizvodnja biti samo jedna tržišna niša“, kazao je Alfred Vukovich.

Ističe kako je Zajednička poljoprivredna politika za sve poljoprivrednike u Europi jako važna jer bez nje poljoprivrednici ne bi mogli preživjeti. Ekološka poljoprivreda sada je velik trend u Europi, a hoće li to i u budućnosti tako ostati, za mene je veliko pitanje. Politika će u narednim godinama morati odvagnuti što je važnije. Za Austriju želim da naši političari i dalje cijene poljoprivrednike i nastave nam pružati snažnu podršku, kaže ovaj poljoprivrednik.

Hermann Tanczer, ekološki pčelar  

Pčelarstvo mu je više hobi, a ne glavna djelatnost. Pčelarstvom se bavi već 30 godina, ima 30 košnica.

„Sada sam umirovljenik, a prije mirovine bio sam električar. Već sam 12 godina ekološki pčelar. Važan mi je netaknut i zdrav okoliš. Nastojim proizvoditi organski med najbolje kvalitete. Imam i mali vrt i nešto voćki, ali nemam polja. Imam moderne uređaje za uzgoj i za proizvodnju meda i sve radim bez kemije. Najveći dio svog organskog meda prodajem izravno potrošačima u regiji, a preostali med uz pomoć drugih kolega eko pčelara, istaknuo je Hermann Tanczer.

On ističe kako mu je važan ekološki način proizvodnje, kao i suradnja te zajedničko djelovanje s ekološkim poljoprivrednicima iz okruženja. Organizira tečajeve o uzgoju pčela i poučava ekološke pčelare početnike. Ističe kako nije velik pčelar, ali ipak profitira od pomoći za istraživanje zdravlja pčela i za dobru kvalitetu meda.

Ekološki pčelari dobivaju premije za svaku košnicu, a dio dobivaju i na temelju programa ÖPUL – za zaštitu okoliša. Europska unija dobro podupire pčelare u Austriji. Imamo potporu za početnike, podupiru se i tehnički uređaji i izgradnja povezana sa pčelarstvom. No potpora ovisi o veličini proizvodnje. Bilo bi važno da Europska unija nastavi podupirati ekološke pčelare, tako bi mogli proizvoditi više regionalnog organskoga meda, kaže ovaj pčelar.

Dorothea Jakšić, vinogradi Remuševi dvori

Sa mužem Franzom vodi gospodarstvo već 20 godina. Vinogradarstvo imaju na oko 18 hektara, te 50 hektara polja. Uz to nude i odmor na seljačkom gospodarstvu, vrlo uspješno već oko 15 godina.

„Vinogradarstvom se bavimo na konvencionalni način, ali to ne znači da nam zaštita okoliša ništa ne znači i da je ne podupiremo. Smatramo da je to dobar put i za nas i za okoliš. Kada prskamo, ne koristimo ni bakar ni glifosat. Imamo 18 hektara, na polovici proizvodimo bijelo, a na drugoj polovici crno vino. Imamo velik asortiman u koji smo pretočili svoju ljubav prema vinogradarstvu“, istaknula je Dorothea Jakšić.

Objasnila je da su toliko narasli da u prvom redu ljudi dolaze k njima i kupuju te kušaju vina u modernom podrumu. Dio vina prodaju kroz gastro ponudu  -restorane i vinoteke. Ova poljoprivrednica ističe kako im je cilj da u vinogradarstvu krenu putem ekološke proizvodnje. Imaju još mnogo ideja koje u budućnosti misle ostvariti sa sinom koji planira nastaviti voditi naše gospodarstvo.

Kao seljaci vidimo da se naša Gradišćanska komora i naše ministarstvo jako zalažu za nas u EU-a. Što se tiče novog ZPP-a,  on stavlja naglasak na zaštitu okoliša, a to je ono što nam leži na srcu i zbog toga nam je drago, zaključila je ova poljoprivrednica.

POLJPRIVREDA AUSTRIJE U BROJKAMA:

U 2018. godini vrijednost austrijske poljoprivredne proizvodnje iznosila je približno 7,4 milijarde eura, od čega je biljna proizvodnja činila 43 posto odnosno 3,18 milijardi eura. Uzgoj životinja činio je 25 posto odnosno 1,8 milijardi eura, dok je vrijednost proizvodnje mesa i proizvoda od mesa i mlijeka imao udjel od 23 posto ili 1,67 milijardi eura. Pritom je proizvodnja mlijeka bila vrijedna 1,36 milijardi eura.

U 2018. godini Austrija je imala 2,8 milijuna svinja, 1,9 milijuna komada stoke od čega 500.000  muznih krava  te 400.000 ovaca.

Ukupno je registrirano oko 162.000 poljoprivrednih i šumarskih gospodarstava što je oko 2,6% manje nego 2013. godine. Primjerice 2010. godine u Austriji je bilo 173.317 registrirana gospodarstva koji su imali oko 18,8 ha zemlje. U 2016. godini 91 posto od 162.018 poljoprivrednih i šumarskih gospodarstava bilo su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a samo su 5 posto pravni subjekti. 

Iako se iskorišteno poljoprivredno područje (UAA) po gospodarstvu udvostručio u proteklih 60 godina, austrijska poljoprivreda je još uvijek slabo strukturirano: 45,2 ha ukupne površine po gospodarstvu, 19,8 ha UAA po gospodarstvu od čega 19,3 ha obradive zemlje po gospodarstvu.

Austrijske farme su 2016. godine upravljale s ukupno 2,7 milijuna ha (37%) UAA i 3,4 milijuna ha (47%) šume; drugo površine su iznosile 1,2 milijuna ha (16%). U odnosu na 1960 udio je bio obrnut tada je 38 posto obradive površine bile šume, a 49 posto poljoprivredno područje. Čak 78 posto posjeda se nalaze u područjima s nepovoljnim položajem za poljoprivredu.

Proračun za poljoprivredu

Austrijski proračun za poljoprivredu podijeljen je u tri područja; izravne potpore i troškovi organizacije tržišta, ruralni razvoj i ostale mjere. Ukupna financijska potpora u 2018. godini iznosila je 2.09 milijardi eura, od čega su 719 milijuna eura direktna plaćanja, 1,06 milijardi sredstva za ruralni razvoj.  Isplate za ruralni razvoj financiraju se iz EU, saveznih i provincijskih fondova. U 2018. godini za ruralni razvoje je bilo namijenjeno 1,06 milijardi eura (od kojih je odobreno 532 milijuna eura EU sredstava) za oko 107.000 gospodarstava i oko 1.450 ostalih poduzeća, instituta ili osoba.

Troškovi ruralnog razvoja činili su oko polovice poljoprivrednog proračuna za 2018. godinu. Od toga je 444 milijuna eura ili 44% otpadalo na poljoprivredno-ekološke mjere, 161,5 milijuna eura ili 26% za naknadu za one s nepovoljnim proizvodnim područja, 134 milijuna eura ili 13% za potporu ulaganju, 54 milijuna eura ili 5% za osnovne usluge na selu.

Urod žitarica i mlijeka i mesa

Proizvodnja žitarica iznosila je 4,8 milijuna tona u 2018. godini i smanjena je za 1,3% u odnosu na prethodnu godinu. To je uglavnom bilo zbog dugog razdoblje suhog vremena, što je dovelo do smanjenog punjenja zrna i manje veličine zrna zaliha. Proizvodnja korijenskih usjeva, poput šećerne repe i krumpira bila je 2,8 milijuna tona; zbog zaraze štetnicima smanjenje je za 28 posto .

Količina mlijeka isporučena mljekarama porasla je za 2,3%, a bruto domaća proizvodnja govedine blago je porasla u 2018. godini, dok je proizvodnja svinjskog mesa stagnirala. Međutim, austrijska obiteljska poljoprivredna gospodarstva dobro rade na međunarodnom tržištu – ne za količinu već za vrhunsku kvalitetu. Regionalnost i obvezne oznake izvornosti stoga su važni prioriteti poljoprivrednih politika.

Proizvodnja svježeg mlijeka u Austriji iznosila je  741.000 tona u 2018., što je povećanje za 178.000 tona od 1990. Proizvodnja maslaca, koja je 2005. bila najmanja – 30.500 tona, porasla je opet na 37.000 tona. Manje je krava dalo više mlijeka; prosječna proizvodnja po životinji porasla je na 7.100 kilograma, što je 3,5 posto više. Tako je 1990. godine Austrija proizvodila 563.000 tona mlijeka i 85.000 tona sira, a to je povećano na 741.000 tona mlijeka i 171.000 tona sira u 2018. godini.

Vino

Proizvodnja vina u 2018 godini bila je 2,75 milijuna hektolitara. Proizvodnja je bila 11% viša nego prethodne godine i 24% više od prosjeka u posljednjih pet godina. Bijelo vino imalo je rast od 13% u odnosu na prethodnu godinu (+ 26% u odnosu na 2007 petogodišnji prosjek) u 2018. Količina crvenog vina također je porasla za 7% u odnosu na 2017. (+ 19% u odnosu na petogodišnji prosjek)

Broj stoke

Na dan 1. prosinca 2018. godine u Austriji je bilo je 1,91 milijuna goveda. U odnosu na godinu prije, ovo je pad za 1,6 posto. Broj muznih krava pao je na 533.000 grla, smanjenje za 1,9 posto. U odnosu na 2017. i broj prasadi, mladih svinja i rasplodnih svinja imao je pad  u 2018., dok se populacija tovnih svinja malo povećavala. To znači da je ukupan broj svinja pao na 2,78 milijuna, što je smanjenje od 1,5 posto.

U usporedbi s godinom ranije broj farmi goveda smanjio se na 57.900, dok je broj svinjogojskih farmi bio 22.184. Prosječno je po gospodarstvu bilo 33 grla goveda, 125 svinja, 26 ovaca ili 9 koza.

Livade, pašnjaci u planinskim područjima osiguravaju stočnu hranu za stočarstvo. Ovo područje dobiva snažnu potporu jer  štiti područje za život, održava kultivirani krajolik i osigurava osnovu za turizam zbog čega se snažno potiče kroz potpore.

Vanjska trgovina poljoprivrednim proizvodima i hranom

U 2018. austrijski poljoprivredni izvoz povećao se za 394 milijuna eura ili 3,5 posto u odnosu na razinu iz 2016., što znači da se vanjskotrgovinski deficit smanjio na 664 milijuna eura. Pića, mlijeko i mliječni proizvodi te meso i mesni proizvodi glavni su izvozni proizvodi i imaju povoljniju izvoznu bilancu od pristupanja Austrije EU.  

Najveći izvoza ostvaren u 2018. bio je kod pića, a slijedili su mliječni proizvodi, jaja i meso i prerađevine. Najveći uvoz je kod voće i povrće, jer se zbog klimatskih uvjeta u Austriji ne mogu proizvoditi različite popularne vrste voća i povrća.

U 2018 godini izvoz je iznosio 11,55 milijardi eura, dok je uvoz bio 12,17 milijardi eura, pa je ostvaren  manjak od 664 milijuna eura. Najveću izvoznu vrijednost imala su pića čak 2,64 milijardi eura, mlijeko, mliječni proizvodi, jaja, med izvozilo se u vrijednosti od 1,28 milijardi eura, meso i prerađevine – 1,09 milijardi eura. Uvoz voće bio je čak  1,07 milijardi eura.

Austrija, najviše izvozi u Njemačku, Italiju, SAD. Izvoz poljoprivrede i hrane iz Austrije u Hrvatsku je u 2018 godini bio na 15 mjestu i povećao se s 55 milijuna eura iz 1995 godine, na čak 159 milijuna eura u 2018 godini.

 Ekološka poljoprivreda u Austriji

Sve više i više potrošača pri kupnji odabire organske proizvode u Austriji. Ekološko ili organsko tržište više nije nišna kategorija. Eko poljoprivreda igra važnu ekološku, ekonomsku i socijalnu ulogu  u Austriji.

S jednim od četiri hektara zemljišta gospodari se prema načelima organskog uzgoja i jedna od deset namirnica u košarici je već “ORGANSKA”.

Od ukupno 620.764 poljoprivredna gospodarstva u Austriji, čak 24 posto ili 24.998 su eko proizvođači. Prodaja eko proizvoda u Austriji je u 2018 godini iznosila 1,72 milijardi eura, a u cijeloj EU 34 milijardi eura. U Hrvatskoj je to na oko 100 milijuna eura.

Vijesti

Rast cijena hrane nezahvalno je predviđati, ali zabrinjava što su najviše u zadnjih deset godina

Cijene hrane porasle su u rujnu na svjetskim tržištima drugi mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u deset godina, potaknute poskupljenjem žitarica i biljnih ulja, pokazala je velika analiza agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO koja je objavljena krajem prošlog tjedna.

Stručnjaci Smartera prate kretanje cijena i kroz cijelu ovu godinu smo svjedoci snažnog globalnog rasta, kako cijena energenata, tako i cijena svih osnovnih sirovina. Poznavatelji monetarne politike smatraju da je to normalno, u situaciji u kojoj su sve zemlje, da bi se spasile od očekivane recesije, „upumpale“ u gospodarstva ogromnu masu novca, koja nema pokrića u robama. Ovo je školska definicija situacije u kojoj dolazi do inflacije, jer, prema teoriji, postoji monetarna potražnja za koju nije osigurana ponuda u robama. Ovakvu situaciju samo je potencirala činjenica da je zbog COVID-19 došlo do globalnih poremećaja u opskrbnim lancima, ali i da su one ekonomije koje gospodare viškovima energenata i osnovnih sirovina, odlučile iskoristiti situaciju povećane potražnje i dodatno zaraditi.

Zbog ovisnosti o uvozu Hrvatska ima „uvoznu“ inflaciju

„Hrvatska je malo i potpuno otvoreno tržište i sama ne može bilo što u ovim trendovima promijeniti, a kao izrazito uvozno ovisna ekonomija, takvu tržišnu poziciju plaća i kroz uvezenu inflaciju. U takvom ekonomskom okruženju svjedoci smo rasta cijena svih osnovnih poljoprivrednih sirovina, u prvom dijelu godine uljarica, a posljednji mjesec i žitarica. Kako se radi o osnovnim inputima za niz lanaca proizvodnje, bilo je realno za očekivati da će u svakom od njih prerađivači morati reagirati na način da povećaju cijene svojih proizvoda. To se već i događa s cijenom ulja, kruha, ali i nekih drugih prehrambenih proizvoda“, procjena je Smartera.

Analiza Smartera pokazuje da u pravilu, cijene mogu dizati oni koji proizvode robe koje potrošači moraju kupiti, odnosno čiji proizvodi su dio osnovnih potreba kućanstava. Svi drugi, poglavito oni koji imaju veliku konkurenciju, malo su oprezniji, te još čekaju i promatraju. Naravno, ovdje se radi o proizvodima čija prodajna cijena sadrži relativno veliku maržu i čije trenutno smanjenje neće dovesti do većih problema kod proizvođača. Također, svjedoci smo da u jednom lancu poljoprivredne proizvodnje, a to je stočarstvo, zbog trenutnog viška ponude na europskom tržištu, te nemogućnosti izvoza viškova na treća tržišta, dolazi do povećane ponude i već duže vrijeme europski stočari proizvode meso i mlijeko s gubitcima.

Rast cijena energenata velika prijetnja

Analitičari banaka tvrde da će se inflacija smiriti do kraja godine, što bi se vjerojatno dogodilo u normalnim okolnostima. Nažalost, porast cijena energenata i ostalih poljoprivrednih inputa ne garantira smanjenje cijena, odnosno ostanak cijena na ovoj razini.

Stručnjaci Smartera procjenjuju kako će vjerojatno trebati čekati jedan cijeli poljoprivredni ciklus, pa će države morati intervenirati i pomoći proizvođačima, kako bi zadržale proizvodnju. Ovo je poglavito izazov u stočarstvu, gdje se, u pravilu, jednom ukinuta proizvodnja rijetko obnavlja. S druge strane, ratari, iako su na prvi pogled prodavali žitarice i uljarice po nikad višim cijenama, imali su istovremeno porast troškova inputa (gnojivo, zaštitna sredstva) toliki da im profitabilnost nije bila na očekivanoj razini. Unatoč tome, oni će sigurno poslovati profitabilno, ali kao dobavljači svojim će prerađivačkim industrijama, poglavito onima koje iz tržišnih razloga ne mogu povećati cijene, ugroziti profitabilnost, a nekima i opstanak. Trenutno u najtežoj situaciji industrija prerade mesa, odnosno mliječna industrija.

„U ova dva sektora, u kratkom roku, ne očekujemo značajne promjene prodajnih cijena, te će kupci i dalje moći dnevno kupovati meso po enormno niskim cijenama. Ova situacija posebno je karakteristična za hrvatsko tržište maloprodaje, koje je visoko konkurentno i koncentrirano,  te koji dodatno koriste ove dvije grupe proizvoda, meso i mlijeko, kao osnovne grupe za akcijske prodaje i privlačenje kupaca, čime dodatno derogiraju marže svojih dobavljača“, mišljenje je naših analitičara.

U takvoj situaciji prerađivačke kompanije će se sigurno okretati razvoju i proizvodnji onog dijela asortimana koji ima veću dodanu vrijednost, gdje će,  bilo kroz lansiranje potpuno novih proizvoda, bilo kroz podizanje kvalitete postojećih proizvoda, podići cijene, te u tom dijelu asortimana tražiti prostor za povećanje profitabilnosti. Takvu cjenovnu politiku, u pravilu, mogu primijeniti oni proizvođači hrane, koji su jaki tržišni brandovi, odnosno kompanije s liderskim pozicijama na pojedinim tržištima, bilo nacionalnim, bilo globalnim. Svi drugi morat će tražiti rezerve kroz procese racionalizacije ili čak promjene receptura za pojedine proizvode.

Rast cijena teško je predvidjeti

Koliko bi mogle porasti cijene nezahvalno je predviđati. Naime, kod inflacije postoji tzv. psihološki moment, gdje već sama moguća najava dizanja cijena stvara tzv. inflatorna očekivanja i pobuđuje tržište na podizanje cijena, koje nije uvijek utemeljeno samo na kalkulaciji troškova, već je često pravdano očekivanjima da će se cijene podignuti, odnosno situacijom na tržištu, gdje već dominira očekivanje budućih viših cijena. U takvim okolnostima, poglavito tamo gdje ne postoji jaka

konkurencija ili gdje se radi o commodity robama, moguće je podizanje cijena i iznad opravdanih iznosa, samo zbog podizanja troškova.

Tu nam očiti primjer može biti ulje, gdje sigurno ne dolazi do reakcije kupaca na porast cijene, a koja se očituje u padu prodaje. Drugi primjer je poskupljenje kruha, gdje, također, neće doći do odustajanja od kupnje osnovnog kruha, zato što je došlo do povećanja cijene.

„Točno je da je hrvatska ekonomija prolazila i kroz faze deflatornih kretanja, što, ako predugo traje, vodi ekonomiju u depresiju, a u tim su razdobljima cijene nekih proizvoda zaista pale na razinu s koje se nisu ni do danas oporavile. S druge strane, najveći dio cijena, kad jednom poraste, teško se vraća na prijašnju razinu, osim ako situacija, odnosno konkurencija, na tržištu to ne učini. U Hrvatskoj, koja očekuje ulazak u eurozonu, više je puta naglašavano, kako će Vlada uvesti kontrolni mehanizam za cijene, prije ulaska, kako ne bi došlo do njihovog velikog povećanja uvođenjem eura. Moguće je da proizvođači iskoriste trenutnu situaciju inflatornih očekivanja i podignu cijene na razinu koju ne opravdava rast troškova, kako bi si osigurali bolju „startnu“ poziciju kod uvođenja eura, zaključak je analize kretanja cijena konzultantske kuće Smarter.

CIJENE NA GLOBALNOM TRŽIŠTU   

FAO-ov indeks cijena hrane, koji prati cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda, porastao je u rujnu za 1,2 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u kolovozu, na prosječnih 130 bodova, što je njegova najviša vrijednost od rujna 2011. godine.

U odnosu na prošlogodišnji rujan veća je za trećinu.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene žitarica, za dva posto u odnosu na kolovoz, odražavajući poskupljenje pšenice za gotovo četiri posto zbog sužavanja izvoznih kapaciteta u uvjetima snažne potražnje.

Među glavnim žitaricama pšenica će biti u fokusu sljedećih tjedana jer će nagli rast cijena testirati potražnju. Osjetno su poskupjela i biljna ulja, za 1,7 posto u odnosu na kolovoz, zbog skoka cijene palminog ulja pod utjecajem snažne uvozne potražnje i zabrinutosti koju izaziva nestašica radne snage u Maleziji. Zamjetno je poskupjelo i ulje uljane repice, dok su suncokretovo i sojino ulje pojeftinili. U odnosu na prošlogodišnji rujan cijene biljnih ulja više su oko 60 posto.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda porasle su 1,5 posto, odražavajući nagli rast cijena maslaca i obranog mlijeka u prahu pod utjecajem uvozne potražnje i ograničenih izvoznih kapaciteta, posebno u Europi, zbog niskih zaliha i sezonski uvjetovanog pada proizvodnje mlijeka.

Šećer je poskupio 0,5 posto u odnosu na kolovoz zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u najvećem izvozniku Brazilu, koje su djelomično kompenzirali usporavanje uvozne potražnje i povoljni izgledi proizvodnje u Indiji i na Tajlandu, prema podacima FAO-a.

Cijene mesa bile su stabilne budući da je poskupljenje ovčetine i govedine zbog tijesne opskrbe neutraliziralo pad cijena svinjetine i mesa peradi od utjecajem obilne ponude i slabije potražnje za svinjetinom u Kini i Europi.

Pročitaj više

Vijesti

HPK: Hrvatska poljoprivreda okrenuta budućnosti – “Kakvu proizvodnju hrane treba RH“.

Autor: Miroslav Kuskunović

Ovogodišnja svečanost povodom Svjetskog dana hrane odvijala se pod nazivom „Hrvatska poljoprivreda okrenuta budućnosti – Kakvu proizvodnju hrane treba RH“.

 Hrvatska poljoprivredna komora u suradnji s Agronomskim fakultetom održala je u petak 15. listopada 2021. godine svečanost obilježavanja Svjetskog dana hrane. Ujedno su održani i susreti hrvatskih i poljoprivrednika iz ruske Republike Tatarstan, koji su tijekom boravka u Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore, posjetili nekoliko poljoprivrednih proizvođača, kako bi se upoznali sa hrvatskom ekološkom proizvodnjom, proizvodnjom mlijeka, povrća, te proizvodnjom u stočarstvu, odnosno konjogojstvu.

„ Svjetski dan hrane svake godine se obilježava 16. listopada, a FAO ove 2021. godine taj dan obilježava pod geslom „Budućnost hrane u našim je rukama“.  Poljoprivredno-prehrambeni sustavi složen je pojam koji se može činiti daleko od naše stvarnosti, ali  naši životi ovise o njima. Svaki put kad jedemo, sudjelujemo u tom sustavu. Hrana koju odaberemo i način na koji je proizvodimo, pripremamo, kuhamo i skladištimo čine nas sastavnim i aktivnim dijelom načina na koji funkcionira poljoprivredno-prehrambeni sustav. Zato nam je od izuzetne važnosti da se okrenemo budućnosti, poglavito u pogledu novih pravila koji nas čekaju kroz nove zelene politike EU. Hrvatska poljoprivreda ima budućnost, ali moramo više investirati u nove tehnologije, tržišno usmjerene investicije te sve više razmišljati kako sačuvati klimu i okoliš, a pritom održati razinu dohotka naših proizvođača i održivost ruralnih krajeva, izjavila je Tajana Radić voditeljica EU projekata u HPK.  

Tajana Radić je poljoprivrednicima iz Rusije prezentirala glavne odrednice hrvatske poljoprivredne proizvodnje i politike te rada Hrvatske poljoprivredne komore. Ujedno ih je upoznala i sa funkcioniranje zajedničkog EU tržišta, te glavnim ciljevima nove Zajedničke poljoprivredne politike EU.

„Hrvatska sa Ruskom Federacijom ima izuzetno nisko razinu robne razmjene. U 2020. godini je Hrvatska izvezla proizvoda poljoprivrede i hrane u vrijednosti od 37,13 milijuna eura, što je rast od 153 posto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz iz Rusije bio samo 590.000 eura ili 26 posto više nego godinu ranije. Ako se zna da je ukupan hrvatski uvoz sektora 2,36 milijardi eura onda je podatak u vrijednosti izvoza u Rusiju izuzetno mali. Niska razina robne razmjene Rusije i Hrvatske može se pripisati zabrani izvoza proizvoda poljoprivrede na rusko tržište, zbog sankcija koje su još uvijek na snazi. Potencijala za izvoz na rusko tržište ima posebice su bile popularne hrvatske mandarine koje su se izvozile u ogromnim količinama, ali je taj izvoz zaustavljen. Dio hrvatskih proizvoda izvozi se i kroz turističku potrošnju jer su Rusi postali gosti koji sve više ljetuju u Hrvatskoj“, kazala je Radić.

Podsjetila je kako je prema podacima Hrvatske gospodarske komore u prvih 6 mjeseci ove godine Hrvatska u Rusiju izvezla robe za oko 11 milijuna eura, a uvezla 220.000 eura. Kada se pogleda rang lista roba onda je vidljivo da Hrvatska najviše izvozi soje u zrnu za čak preko 30 milijuna eura, što čini čak 83 posto ukupnog izvoza u Rusiju. Među izvoznim proizvodima su i dodaci prehrani, umaci i slično (Vegeta) – za 3 milijuna eura. Izvozi se i nešto juha – za 1,3 milijuna eura.

Iz Rusije nam dolazi žitarice u zrnu – u 2020. godini 226.000 eura što čini 40 posto uvoza iz Rusije.

Shuvalova Diliara predsjednica Udruge agrarne mladeži Republike Tatarstan izjavila je kako su zadovoljni što su vidjeli kako u Hrvatskoj funkcioniraju mala obiteljska gospodarstva koja s bore sa ogromnom svjetskom konkurencijom, a posebno ih je zanimalo kakve mogućnosti za pokretanje biznisa imaju mladi poljoprivrednici.

Grupu ruskih poljoprivrednika činili su pobjednici natječaja “Najbolje u poljoprivrednoj struci” 2019. i 2020. (najbolji veterinar, najbolji proizvođač mlijeka, najbolji operater strojeva za mužnju i drugi), a u skupini su bili i aktivisti pokreta mladih (koji rade s mladima na selu) ) i poduzetnici na selu.

Ovogodišnja svečanost povodom Svjetskog dana hrane odvijala se pod nazivom „Hrvatska poljoprivreda okrenuta budućnosti – Kakvu proizvodnju hrane treba RH“.

Studentima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i gostima o mogućnostima koje pruža poljoprivreda govorili su prof.dr.sc. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta, Amalka Vukelić, predsjednica Odbora za ekološku poljoprivredu HPK, koja je govorila o budućnost ekološke proizvodnje u svjetlu mogućnosti i ciljeva europskog Zelenog plana i strategija od Polja do stola i Strategije o bioraznolikosti. 

Hrvoje Radić, business development manager iz tvrtka Agrivi prezentirao je mogućnosti u digitalizaciji poljoprivredne proizvodnje, te je govorio o svim velikim uspješnim projektima ovog svjetski poznatog agro hrvatskog start up.

 

Pročitaj više

Vijesti

SVJETSKI DAN HRANE: Veliki izazov je kako uspostaviti ravnotežu između proizvodnje hrane, potreba potrošača, cijena i zaštite okoliša

Autor: SMARTER

Svjetski dan hrane svake godine se održava 16. listopada, a FAO – Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a, ove godine ga obilježava pod geslom „Budućnost hrane je u našim rukama“. Na Svjetski dan hrane, međunarodne organizacije najčešće govore o problemima velikog broja stanovnika na Zemlji kojima je nedostupna kvalitetna i zdrava prehrana, a taj se broj procjenjuje na 3 milijarde ljudi ili čak 40 posto svjetske populacije. S druge strane, zemlje koje pripadaju razvijenom dijelu svijeta, u kojem najveći dio građana ima pristup dovoljnim količinama hrane, bore se s prekomjernom konzumacijom, povezanim ogromnim zdravstvenim troškovima zbog pretilosti, kao i konzumacijom nezdrave hrane pune soli, šećera, aditiva. Sve značajnija tema je i globalni problem bacanja ogromnih količina hrane.

„Povodom Svjetskog dan hrane želimo ukazati na trendove i nove zelene politike koje će oblikovati i stvoriti nove prehrambene sustave diljem EU. Pandemija COVID 19 je potaknula pitanje kakva je prehrambena sigurnost u vrijeme globalnih poremećaja, a otvorilo se i pitanje samodostatnosti u proizvodnji hrane. Proizvođače hrane u EU,  pa tako i u Hrvatskoj, čeka vrlo neizvjesna budućnost, kao rezultat primjene novih politika, uvjetovanih ciljevima Zelenog plana EU – koji će se u proizvodnji hrane provoditi temeljem strategije od Polja do Stola i Strategije o  bioraznolikost i klimi. Sve analize učinaka novih politika upozoravaju kako je vrijeme jeftine hrane iza nas i da će cijene hrane u budućnosti sigurno morati rasti, upravo pod utjecajem novih ograničenja i strogih pravila koje se stavlja pred proizvodnju i preradu, naglašava se u analizi Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Utjecaj pandemije na globalno tržište hrane

Stručnjaci Smartera ponavljaju kako je utjecaj krize na tržišta hrane na početku ostao ograničen upravo zahvaljujući otpornosti globalnog prehrambenog lanca – dobava hrane je funkcionirala u cijelosti i nije bilo primjetnih nestašica i većih poremećaja na tržištu hrane. Ove godine to se ipak promijenilo.

„Nakon više od godinu dana pandemija je ipak značajno promijenila tržišne okolnosti u proizvodnji i  trgovini hrane. Zbog naglog rasta cijena energenata, cijene transporta, nedostatka kontejnera, brodova pa i kamiona za prijevoz robe dolazilo je do povremenih nestašice hrane diljem svijeta. Pandemija je uzrokovala i nedostatak radnika koji su potrebni u poljoprivredi ili prehrambenoj industriji, a proizvođači hrane su u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima koja će zamijeniti radnu snagu. Klimatske promjene dovele su do velikog podbačaja u proizvodnji žitarica i uljarica na raznim strana svijeta, pa je došlo i do snažnog rasta cijena ratarskih proizvoda i stočne hrane.

Istovremeno, na globalnoj razini stvoreni su viškovi proizvoda stočarstva, mesa i mlijeka zbog čega su proizvođači tih proizvoda u katastrofalnoj situacije i svakodnevno se borbe za opstanak, naročito u nekim zemljama EU tako i u Hrvatskoj “, ističu u Smarteru.

Nove strategije i ekološki ciljevi – ogroman izazov

Klimatske promjena postale su top tema. Imaju veliki negativni utjecaj na poljoprivredu jer uništavaju žetve, smanjuju prinose i produktivnost, premještaju se žetvene površine nekih kultura na mjesta gdje ih nikada prije nije bilo moguće uzgajati.  Sama poljoprivredna proizvodnja, prerada, transport hrane imaju negativne učinke na klimu i okoliš, posebice na emisiju stakleničkih plinova. Sve je to dovelo i do stvaranja novih zelenih politika i ciljeva koji su danas „mainstream“ tema i platforma u kreiranju nove zelene poljoprivrede politika u EU.

Analize učinaka novih EU „zelenih strategija“  na proizvodnju, potrošnju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima je sve više u fokusu europskih i svjetskih institucija, gospodarskih udruženja, analitičara. Pokušavaju se predvidjeti kakvi će biti učinci na okoliš kroz drugačije  korištenje zemljišta u poljoprivrednoj proizvodnji, a na listi gorućih tema je i kako će se odvijati međunarodna trgovinska razmjena te kakav će biti  utjecaj na buduće cijene hrane.

Sve analize slažu se u jednom – poljoprivredni proizvođači u EU izuzetno su i opravdano zabrinuti za svoju budućnost i konkurentnost i to kako će se njihova značajno veća ulaganja i zahtjevi u proizvodnji, odraziti na dohodak koji će ostvarivati nakon primjene novih politika.

„Nove strategije EU traže snažnu povezanost poljoprivrede i prehrambene industrije EU kako bi se novi zahtjevi implementirali u korist europskih proizvođača te sačuvali milijuni radnih mjesta i poljoprivredna gospodarstava. Očuvati  konkurentnost poljoprivredno-prehrambenog sektora EU, uz primjenu novih strategija, veliki je izazov za sve sudionike u lancu vrijednosti, a kada se pogleda koji se zahtjevi stavljaju pred poljoprivredni sektor ne čudi tako velika zabrinutost i strah, ističu u Smarteru.

Podsjetimo, kako novi ciljevi i strategije EU uvode niz tehničkih ograničenja u proizvodnji,od kojih je važno istaknuti: smanjenje upotrebe mineralnih gnojiva za 20 posto, uporabe pesticida za 50 posto isto koliko i višak u ravnoteži dušika, povećanje udjela organskog uzgoja na najmanje 25 posto. Nove strategije usmjerene su i na promicanje održivosti u proizvodnji hrane i to u četiri područja –  održivoj proizvodnji hrane, potrošnji, preradi i distribuciji te smanjenju gubitaka i bacanju hrane. Konačan cilj je upravljanje okolišem u poljoprivrednom sektoru EU -a, sigurnost hrane i zdravlje ljudi.

Među brojnim zahtjevima EU želi da svi proizvodi koji se nalaze na zajedničkom tržištu zadovoljavaju najvišu kvalitetu i sigurnosne standarde, da se uvodu strože sheme deklariranja. Traže se efikasna rješenja za prikupljanje, zbrinjavanje i recikliranje plastične ambalaže, novi načini kako spriječiti ili barem smanjiti gubitke hrane i viškove u proizvodnji te minimalizirati  neučinkovitost resursa unutar naših opskrbnih lanaca.

„Učinkovita provedba Zelenog plana i ciljeva koji su planirani, zahtijevaju kolektivni trud cijelog europskog društva. Od najveće je važnosti da se svi temelji strategije Od polja do stola provode od strane svih država članica. Posebno je važno ostvariti pravednu raspodjelu troškova i dobrobiti, naročito poljoprivrednika i potrošača. Ovo posljednje uključuje pravednu raspodjelu troškova i koristi između poljoprivrednika, proizvođača ratarskih i drugih biljnih kultura te onih u stočarskoj proizvodnji, a u konačnici i među potrošačima -između kućanstva različitog društveno-ekonomskog statusa i prihoda“, kažu u Smarteru.

Procjena je i da će svi strogi zahtjevi koji se postavljaju pred europske sudionike u proizvodnji hrana tražiti i promjenu postojećih trgovinski sporazumi EU s njenim trgovinskim partnerima diljem svijeta te održavanje fer međunarodne trgovine. U slučaju da ne dođe do prenošenja strogih zahtijeva i standarda kvalitete kod uvoznih roba, a koji su stavljeni pred europske proizvođače, oni će u međunarodnoj trgovina biti u izrazito nepovoljnom položaju – njihova će konkurentnosti biti ugrožena, a europsko tržište će preplaviti jeftina, nekvalitetna hrana iz cijelog svijeta.

Zabrinjavajuće analize 

Europsko udruženje za žitarice ( Grain Club) nedavno je naručilo simulacijsku studiju utjecaja strategije „Farm to Fork“, na proizvodnju, trgovinu, dobrobit i okoliš unutar EU –a, koja ukazuje na brojne negativne utjecaje i učinke novih politika na proizvođače i potrošača. Također i analiza  USDA (United States Department of Agriculture) ukazuje na moguće negativne učinke a to su: smanjenja poljoprivredne proizvodnje i smanjenjem konkurentnosti europske proizvodnje hrane, kako na domaćem tako i na izvoznom tržištu. Predložena smanjenja inputa u poljoprivredi rezultirat će padom poljoprivredne proizvodnje, a sve će to imati utjecaj na rast cijena, pad bruto prihode poljoprivrednih gospodarstava, ali i trgovinu, sigurnost hrane te u konačnici  društvenu dobrobit.

„Pred hrvatskim proizvođačima, koji imaju naslijeđene strukturne probleme koje do danas nismo  riješili, sada je i vrlo težak, neizvjestan put prilagodbe ovim novim EU politikama. Hrvatska je zemlja koja ima kontinuirani pad stočnog fonda, u kojoj se emisije stakleničkih plinova od poljoprivrede već dvadeset godina intenzivno smanjuju, zbog čega nikako ne bi bilo dobro planirati  smanjenje broja životinja i uopće smanjenje poljoprivredne proizvodnje. Veliki je izazov i zadaća pred ministarstvom poljoprivrede, ali i samim proizvođačima, udrugama, znanosti kako pronaći načine poboljšanja poljoprivrede proizvodnje–posebice proizvodnje mlijeka, mesa i ostalih poljoprivrednih proizvoda uz smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Učinkovita i efikasna provedba ciljeva Zelenog plana ne zahtijeva samo upotrebu novih znanja i sofisticirane, digitalne tehnologije već inovativno i pametno upravljanje tržišnim mehanizmima te pametno planiranje intervencija regulatorne politike“, zaključak je analize Smartera povodom Svjetskog dana hrane.

ZANIMLJIVE ČINJENICE:

  • Više od 3 milijardi ljudi (gotovo 40 % svjetske populacije) ne može si priuštiti zdravu prehranu
  • gotovo 2 milijarde ljudi ima prekomjernu težinu ili pretilost zbog loše prehrane i sjedilačkog načina života
  • povezani zdravstveni troškovi vezani za konzumaciju hrane premašit će 1,3 bilijuna USD godišnje do 2030
  • svjetski poljoprivredni prehrambeni sustav trenutno zapošljava milijardu ljudi više nego bilo koji drugi sektor
  • mali poljoprivrednici proizvode više od 33 % svjetske hrane unatoč izazovima, uključujući siromaštvo i nedostatak pristupa financiranju i novim tehnologijama

Pročitaj više

Popularno